Matematik

Mangler en mere avanceret halveringskonstant

07. september 2006 af Stine_bm_89 (Slettet)
I min matematik-aflevering til næste gang skal jeg finde a for en exp. udv. med halveringskonstanten: 1,28*10^9
Normalt vil jeg bruge formlen:
T1/2=log(1/2)/log(a) eller T1/2=ln(1/2)/ln(a)
Men i dette tilfælde kan den ikke bruges, da min lommeregner (TI-89) ikke kan regne den ud. Den regner bare a ud til 1 og dette er ikke rigtigt.
Jeg ved der findes en mere avanceret formel at regne halveringskonstanten ud på, som skulle gøre at lommeregneren kan regne den korrekt ud.

Håber der er nogen der kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2006 af PinQoo (Slettet)

a = x2-x1kvadratrod(y2/y1)

X2-X1 skal ikk ganges med kvadratroden af y2/y1 men det er den n'te rod af det

håber du forstår..

hvis du har en formel og tabel samling kan formlen ses deri

Svar #2
07. september 2006 af Stine_bm_89 (Slettet)

Tak for tippet, men det kan desværre ikke bruges til denne opgave, da jeg ikke kender funktionens forskrift eller punkter på grafen.
:(

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2006 af PinQoo (Slettet)

har du kun halveringstiden?

Svar #4
07. september 2006 af Stine_bm_89 (Slettet)

ja og det skulle også kunne lade sig gøre at beregne den kun med halveringstiden.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2006 af allan_sim

#0.
Du kan isolere ud fra dine angive formler:

T_1/2 = ln(1/2)/ln(a)
ln(a)*T_1/2 = ln(1/2)
ln(a) = ln(1/2)/(T_1/2)
a = e^(ln(1/2)/(T_1/2))

Jeg ved ikke, om det er den, du tænker på.

I øvrigt bør lommeregneren sagtens kunne regne det ud. Hvor mange decimaler er den sat til at medtage (resultatet er nemlig ganske tæt på 1)?

Svar #6
07. september 2006 af Stine_bm_89 (Slettet)

når jeg regner den ud på lommeregneren giver den 0,9999... men jeg troede ikke den måtte være så tæt på 1, men det må jo være resultatet så...
tusind tak for hjælpen, jeg blev i det mindste bekræftet i at det må være rigtigt.

Skriv et svar til: Mangler en mere avanceret halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.