Matematik
Differential ligning
07. september 2006 af
Nannok (Slettet)
Bestem den køsning til differentialligningen
dy/dx = xy/lny
hvis graf går gennem punktet P(3,1/e)
dy/dx = xy/lny
hvis graf går gennem punktet P(3,1/e)
Svar #4
09. september 2006 af Duffy
dy/dx = xy/lny
hvis graf går gennem punktet P(3,1/e)
Jeg kender ikke noget til køsninger. Men løsninger er jeg derimod LEVERINGS-DYGTIG i:
dy/dx = xy/lny
(lny/y) dy = xdx
S(lny/y) dy = Sxdx
----------------
t = lny
dt = 1/y dy
----------------
S(t) dt = Sxdx
1/2t^2 = 1/2x^2 + k
t^2 = x^2 + 2k
t = sqrt(x^2 + 2k) v t = -sqrt(x^2 + 2k)
lny = sqrt(x^2 + 2k) v lny = -sqrt(x^2 + 2k)
(hvoraf vi vælger den anden da grafen gå gennem
P(3,1/e) = (2,e^(-1)) ).
lny = -sqrt(x^2 + 2k)
y = e^(-sqrt(x^2 + 2k))
---------------
Nu bestemmes k:
y = e^(-sqrt(x^2 + 2k))
1/e = e^(-sqrt(3^2 + 2k))
e^(-1) = e^(-sqrt(3^2 + 2k))
-sqrt(3^2 + 2k) = -1
3^2 + 2k = 1
2k = 1-9
2k = -8
k = -4
--------------
Så har vi
y = e^(-sqrt(x^2 - 8))
hvilket er det søgte funktionsudtryk.
Duffy
hvis graf går gennem punktet P(3,1/e)
Jeg kender ikke noget til køsninger. Men løsninger er jeg derimod LEVERINGS-DYGTIG i:
dy/dx = xy/lny
(lny/y) dy = xdx
S(lny/y) dy = Sxdx
----------------
t = lny
dt = 1/y dy
----------------
S(t) dt = Sxdx
1/2t^2 = 1/2x^2 + k
t^2 = x^2 + 2k
t = sqrt(x^2 + 2k) v t = -sqrt(x^2 + 2k)
lny = sqrt(x^2 + 2k) v lny = -sqrt(x^2 + 2k)
(hvoraf vi vælger den anden da grafen gå gennem
P(3,1/e) = (2,e^(-1)) ).
lny = -sqrt(x^2 + 2k)
y = e^(-sqrt(x^2 + 2k))
---------------
Nu bestemmes k:
y = e^(-sqrt(x^2 + 2k))
1/e = e^(-sqrt(3^2 + 2k))
e^(-1) = e^(-sqrt(3^2 + 2k))
-sqrt(3^2 + 2k) = -1
3^2 + 2k = 1
2k = 1-9
2k = -8
k = -4
--------------
Så har vi
y = e^(-sqrt(x^2 - 8))
hvilket er det søgte funktionsudtryk.
Duffy
Svar #5
10. september 2006 af Nannok (Slettet)
Nårh.. men burde man ikke bestemme k før du indsætter punktet?
Skriv et svar til: Differential ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
