Matematik

PROBLEMER MED UDREGNINGERNE!

09. september 2006 af _Keller (Slettet)
Jeg kom i gang med opgaven,men kan ikk komme videre...

hjælp tak.-


Denne opgave går ud på at løse ligningen på side 125 i Grundbogen manuelt, dvs. uden at bruge Mathcad el. lign. I skal altså løse følgende ligning med hensyn til xT:

a·(xT - h)2 + b·(xT – h) + c = a·(xT + h)2 + b·(xT + h) + c

Begynd med at udregne parenteserne på begge sider. Bemærk, at mange led går ud på begge sider. Hvad sker der med h? Kan man få h til at forsvinde? (Vink: brug nulreglen nederst på side 23 i Arbejdsbogen). Skriv alle udregninger og dertil hørende overvejelser

a·(XT - h)^2 + b·(xT – h) + c = a·(XT + h)^2+ b·(XT + h) + c

a·(XT^2 + h^2+2XTh) + b·(xT – h) + c = a·(XT^2 + h^2+2XTh)+ b·(XT + h) + c

aXT^2 + ah^2+2XTha + bxT – bh + c = aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + bh + c

aXT^2 +2XTha + bxT + c = aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + c

herfra kan jeg ikke komme videre ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Din notation er nærmest ulæselig. Hvis du blot skriver x istedet for XT bliver det lidt lettere.

a·(XT - h)^2 + b·(xT – h) + c = a·(XT + h)^2+ b·(XT + h) + c

a·(XT^2 + h^2+2XTh) + b·(xT – h) + c =
^^^^^^
a·(XT^2 + h^2+2XTh)+ b·(XT + h) + c


Tænk lige igen der - og prøv at skrive det mere læseligt op (med x istedet for XT). Opgaven er ganske simpel, men din notation gør det svært at overskue.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Bah, forummet ville ikke holde indrykning.

Kig på a(x-h)^2 igen. Det giver ikke x^2+h^2+2xh, som du har skrevet.

Svar #3
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

jamen jeg kan ikke komme videre.
kan du hjælpe mig på vej?

Svar #4
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

Jeg kom i gang med opgaven,men kan ikk komme videre...

hjælp tak.-


Denne opgave går ud på at løse ligningen på side 125 i Grundbogen manuelt, dvs. uden at bruge Mathcad el. lign. I skal altså løse følgende ligning med hensyn til xT:

a·(xT - h)2 + b·(xT – h) + c = a·(xT + h)2 + b·(xT + h) + c

Begynd med at udregne parenteserne på begge sider. Bemærk, at mange led går ud på begge sider. Hvad sker der med h? Kan man få h til at forsvinde? (Vink: brug nulreglen nederst på side 23 i Arbejdsbogen). Skriv alle udregninger og dertil hørende overvejelser

a·(XT - h)^2 + b·(xT – h) + c =
a·(XT + h)^2+ b·(XT + h) + c

a·(XT^2 + h^2+2XTh) + b·(xT – h) + c = a·(XT^2 + h^2+2XTh)+ b·(XT + h) + c

aXT^2 + ah^2+2XTha + bxT – bh + c = aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + bh + c

aXT^2 +2XTha + bxT + c =
aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + c

herfra kan jeg ikke komme videre ?
Er det bedre?
altså med læseligheden.

Svar #5
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

arh. prøver lige igen:

Jeg kom i gang med opgaven,men kan ikk komme videre...

hjælp tak.-


Denne opgave går ud på at løse ligningen på side 125 i Grundbogen manuelt, dvs. uden at bruge Mathcad el. lign. I skal altså løse følgende ligning med hensyn til xT:

a·(xT - h)2 + b·(xT – h) + c = a·(xT + h)2 + b·(xT + h) + c

Begynd med at udregne parenteserne på begge sider. Bemærk, at mange led går ud på begge sider. Hvad sker der med h? Kan man få h til at forsvinde? (Vink: brug nulreglen nederst på side 23 i Arbejdsbogen). Skriv alle udregninger og dertil hørende overvejelser

a·(XT - h)^2 + b·(xT – h) + c =

a·(XT + h)^2+ b·(XT + h) + c


a·(XT^2 + h^2+2XTh) + b·(xT – h) + c =

a·(XT^2 + h^2+2XTh)+ b·(XT + h) + c


aXT^2 + ah^2+2XTha + bxT – bh + c =

aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + bh + c


aXT^2 +2XTha + bxT + c =

aXT^2 +a h^2+2XTha+ bXT + c




herfra kan jeg ikke komme videre ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Nej, det er ikke bedre.

a(x-h)^2 + b(x-h) + c = a(x+h)^2 + b(x+h) + c

er hvad jeg mener, vil være lettere at læse.

Du skal iøvrigt ikke videre, men tilbage til den aller første udregning, du har lavet. Du har gange det første "i anden" forkert ud. Kig på det igen først.

Derudover skal du blot fjerne ens led på begge sider af =. F.eks. kan du jo fjerne +c, da det står på begge sider. Det samme med flere andre led.

Med, du kan sgu da _ikke_ fjerne -bh på den ene side sammen med +bh på den anden side af lighedtegnet.

Hvis du retter de to type fejl, så er du på rette spor.

Svar #7
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

a·(x - h)^2 + b·(x – h) + c =

a·(x + h)^2+ b·(x + h) + c


a·(x^2 + h^2+2xh) + b·(x – h) + c =

a·(x^2 + h^2+2xh)+ b·(x + h) + c


ax^2 + ah^2+2ahx + bx – bh + c =

ax^2 +ah^2+2axh + bx + bh + c



ax^2 + ah^2+2ahx + bx – bh=

ax^2 +ah^2+2axh + bX + bh



???det du mener???

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Ja og nej. Notationen er meget lettere at læse, men du har stadigt ikke rettet den første fejl.

Du regner (x-h)^2 til at give x^2+h^2+2xh. Det er _forkert_. Ret fejlen.

Desuden fjerner du kun c på begge sider til sidst, men du kan jo fjerne meget mere.

Svar #9
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

a·(x - h)^2 + b·(x – h) + c =

a·(x + h)^2+ b·(x + h) + c


a·(x^2 + h^2-2xh) + b·(x – h) + c =

a·(x^2 + h^2+2xh)+ b·(x + h) + c


ax^2 + ah^2 -2ahx + bx – bh + c =

ax^2 +ah^2 +2axh + bx + bh + c



-2ahx – bh=

2axh + bh

hvis det her også er forkert. så opgiver jeg snart.

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Nu er du på rette spor.

Du skal nu bruge din lærers hint:

"Hvad sker der med h? Kan man få h til at forsvinde? (Vink: brug nulreglen nederst på side 23 i Arbejdsbogen). "

Eftersom du skal bruge nul-reglen, skal du nok have der til at stå nul på den ene side.


Svar #11
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

jamen forstår du ven

jeg kan ikk finde ud af det, derfor jeg kom på studieportalen for at få hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. september 2006 af Duffy

Jeg får

-4ah-2bh = 0

dvs

2h(2a+b) = 0





h = 0 v (2a+b) = 0

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#12,

Du kom vist til at smide x væk, mens ellers din ide jo helt korrekt.

Svar #14
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

#12 + #13

jeg mangler jo de såkaldte mellemregninger?

hvordan kam fortsætte på denne:


Re: PROBLEMER MED UDREGNINGERNE!
Skrevet den: 09-09-2006 10:27:34
--------------------------------------------------------------------------------

a·(x - h)^2 + b·(x – h) + c =

a·(x + h)^2+ b·(x + h) + c


a·(x^2 + h^2-2xh) + b·(x – h) + c =

a·(x^2 + h^2+2xh)+ b·(x + h) + c


ax^2 + ah^2 -2ahx + bx – bh + c =

ax^2 +ah^2 +2axh + bx + bh + c



-2ahx – bh=

2axh + bh



Svar #15
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

siger du :
a·(x - h)^2 + b·(x – h) + c =

a·(x + h)^2+ b·(x + h) + c


a·(x^2 + h^2-2xh) + b·(x – h) + c =

a·(x^2 + h^2+2xh)+ b·(x + h) + c


ax^2 + ah^2 -2ahx + bx – bh + c =

ax^2 +ah^2 +2axh + bx + bh + c



-2ahx – bh =
2ahx + bh

-2ahx – bh -2ahx =
2ahx + bh 2ahx-

-4ahx - bh =
bh

og derefter ?




Svar #16
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

-2ahx – bh =
2ahx + bh

-2ahx – bh -2ahx =
2ahx + bh 2ahx-

-4ahx - bh =
bh


-4ahx - bh -bh =
bh - bh

-4ahx - 2bh = 0

dvs.:

2h(2ax+b) = 0

så langt så godt, men hvordan kommer du til det det næste led?



h = 0 v (2a+b) = 0 ??????????????



Brugbart svar (0)

Svar #17
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Linien uden x er forkert, ignorer den.

Når du har
2h(2ax+b)=0
skal bruge nul-reglen. Fat din bog og læs, hvad nulreglen siger (det er ikke kompliceret).

Brug derefter nulreglen til at indse, at

h=0 eller 2ax+b=0

Derefter er du næsten færdig.

Svar #18
09. september 2006 af _Keller (Slettet)




2h(2ax+b) = 0

Nulreglen: Et produkt giver nul, netop når mindst én af faktorerne er 0.

men af den grund, kan jeg ikke se, hvorfor lige netop h skal være 0.

sorr, men det her kan jeg bare ikke finde ud?


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Der står
2h * (2ax+b) = 0

Der er 2 faktorer. Den ene er 2h og den anden er 2ax+b.

Nul-reglen siger, at mindst en af disse skal være nul.

Dvs, at enten skal 2h være 0 eller 2ax+b skal være nul. Hvis 2h skal være 0, betyder det, at h skal være 0.

h=0 v 2ax+b=0.

Svar #20
09. september 2006 af _Keller (Slettet)

Ahhhh...

tusind tak for hjælpen..

alså. ting bliver så indlysene, først når andre fortæller det til en.





men jeg har en anden type opg. som jeg også har et problem med.
vil du hjælpe mig med den?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.