Matematik

Tips til løsning af ligning

12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)
hej.

jég er lige gået kold her, håber at der er en venlig sjæl der kan forklare hvordan jeg løser ligninger med brøker.

jeg får et resultat og TI89 siger noget andet.

(3x+5)/2=(2x-1)/4

mit resultat er: 2/5=x
TI89 når frem til: - 11/4

Hvilket resultat får I andre? Er der evt. et tip som jeg kan bruge fremover, når jeg løser ligninger med brøker?



Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2006 af Molle (Slettet)

Her kan du med fordel gange over kors.

(3x+5)/2 = (2x-1)/4

(3x+5)*4 = (2x-1)*2

12x + 20 = 4x - 2

8x = -22

x = -22/8 = -11/4

Svar #2
12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Tak skal du have, lige det jeg manglede til at kunne løse den form for ligning.
Men jeg må desværre meddele at jeg har endnu et problem med en ligning.

Ligning:
3*(1/x)+(1/x) = 5

Jeg ville så løse den sådan:
3*(1/x)+(1/x) = 5
3*(2/x) = 5
6/x = 5
x = 5/6

Jeg ved der er et eller andet galt, men jeg kan ikke få det til andet. Jeg har altså et problem med de brøker.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2006 af ibibib (Slettet)

Det er forkert.
3*(1/x)+(1/x) = 5
3/x + 1/x = 5
4/x = 5
osv

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Det går galt i starten. Der gælder jo ikke at

3*(1/x)+(1/x) = 3*(2/x)

eftersom du ikke har en faktor 3 foran det sidste led. Der gælder derimod, at

3*(1/x)+(1/x)
= 3*(1/x)+1*(1/x)
= (3+1)*(1/x)
= 4*(1/x)
= 4/x

Og så

3*(1/x)+(1/x) = 5 =>
4/x = 5 =>
x = 4/5

Svar #5
12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)

ibibib, hvordan kan du få det til at passe? Jeg får resultatet til 5/4, men min lommeregner (TI-89) får det til 4/5.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2006 af ibibib (Slettet)

4/x = 5
4 = 5x
4/5 = x

Svar #7
12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)

tak :D

Svar #8
12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Et sidste håb om hjælp for denne gang.
Jeg har helt opgivet denne ligning:
(kvadratrod af x)^2 = 31

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2006 af ibibib (Slettet)

Da
(kvadratrod af x)^2 = x
er løsningen:
(kvadratrod af x)^2 = 31 <=>
x = 31

Svar #10
12. september 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Arh sorry jeg spildte din tid, det kan enhver jo se. Det er jo logik for burhøns :P lavede lige en tanketorsk.

Skriv et svar til: Tips til løsning af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.