Matematik

beregn a...Svær opgave

14. februar 2004 af lion4 (Slettet)
Helløj

Jeg sidder fast her med en mat opgave.. nogen der lige gider hjælp mig lidt?

Jeg har en opgave som lyder:
Til behandling af spildevand anvendes pumpestationer. Anlægsudgifterne til en pumpestation afhænger af den maksimale gennemstrømning af spildevand gennem pumpestationen. For en bestemt type af pumpestationer er anlægsudgifterne f(x), angivet i tusinder kr., en funktion af den maksimale gennemstrømning af spildevand x, angivet i L/s. Funktionen f er bestemt ved

F(x) = 155,4 * a^x
1,890 * x^c
hvor a og c er positive konstanter.
Det oplyses, at anlægsudgifterne til en pumpestation med maksimal gennemstrømning på 25 L/s er 180 tusinde kr.

Beregn a og f(90) hvordan gør jeg her??

Det oplyses endvidere, at anlægsudgifterne til en pumpestation med maksimal gennemstrømning på 140 L/s er 403 tusinde kr.

Beregn c og f(120)

Håber at i gider hjælpe mig…

Svar #1
14. februar 2004 af lion4 (Slettet)

hovsa.. 1,890*x^c står under 155,4*a^x.. altså i samme funktion


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2004 af Peden (Slettet)

Prøv først at indsætte de ting du kender.

Altså f(x) og X i den første ligning (for det er to ikke?)

180.000 = 155.4*a^25

Først dividerer du med 155.4 på begge sider, og derefter skal du taget den 25ende rod på begge sider, så får du hvad A er. Det sætter du så ind i den oprindelige ligning sammen med X = 90, og vupti, så har du f(90).

Samme fremgangsmøde til den næste, bare med et lille tvist, men prøv først selv.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2004 af Peden (Slettet)

ahhh så er det jo noget andet ;) Jeg tænker lige to sekunder.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2004 af Peden (Slettet)

Nå, pga. nyligt tilstrømmede gæster har jeg ikke tid til at komme med et ordentligt svar, prøv at sætte de kendte værdier ind overalt, og jongler lidt rundt med det, og skriv så hvad du får.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2004 af davie (Slettet)

Jeg ville gøre sådan her:
155.4*a^25=180000
a^25=(180000/155.4)
a=(180000/155.4)^(1/25)

Og så derefter sætte 90 ind i funktionen
;;;

Den næste er en potensfunktion og kan ikke løses på denne måde.

Gøres sådan:
1,890*140^c=403
140^c=(403/1,890)
c*ln(140)=ln(403/1,890)
c=(ln(403/1,890)/ln(140))

herefter sættes 120 ind på Xs plads.

Held og lykke

Skriv et svar til: beregn a...Svær opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.