Matematik
Ligning for Dm og Vm
23. september 2006 af
Malfoy (Slettet)
Hej,
Jeg vil høre, om der er nogle af jer der ved, om der findes en ligning for at beregne definitionsmængden og værdimængden, når man skal gøre det ud fra en funktion?
På forhånd tak
Malfoy
Jeg vil høre, om der er nogle af jer der ved, om der findes en ligning for at beregne definitionsmængden og værdimængden, når man skal gøre det ud fra en funktion?
På forhånd tak
Malfoy
Svar #2
23. september 2006 af Malfoy (Slettet)
Det er fordi jeg har en funktion givet ved:
f(x)=(4)/(3x+1)
jeg skal her finde værdimængden, derfor viljeg høre omder findes en ligning, hvor man ved hjælp af den pågældende ligning kan finde definitionsmængden og værdimængden?
Eller er der andre metoder mankan bruge?
Malfoy
f(x)=(4)/(3x+1)
jeg skal her finde værdimængden, derfor viljeg høre omder findes en ligning, hvor man ved hjælp af den pågældende ligning kan finde definitionsmængden og værdimængden?
Eller er der andre metoder mankan bruge?
Malfoy
Svar #3
23. september 2006 af eightx2 (Slettet)
#2.
Der findes ingen ligning.
Prøv at gøre som der blev skrevet i dit indlæg der omhandler samme funktion. Yderligere svar om denne bliver givet i samme indlæg.
Der findes ingen ligning.
Prøv at gøre som der blev skrevet i dit indlæg der omhandler samme funktion. Yderligere svar om denne bliver givet i samme indlæg.
Svar #4
23. september 2006 af ahmadalmousawi (Slettet)
Du skal gøre brug af nogen tommelfinger regler indenfor matematiken. F.eks. at man ikke kan dividere med nul eller man kan ikke tage kvadratroden af et negativt tal.
I det her tilfælde har du en brøk. Nævner skal ikke være lige med nul.
Så du bruger nulreglen for nævneren:
3*x+1=0 <=>
3*x=-1 <=>
x=-(1/3)
Altså er DM = R/{-(1/3)}
-(1/3) er også en lodret asymptote og derfor heller ikke defineret i VM.
Der er sikkert også en vandret asymptote du skal tage højde for.
Værdimængden kan du ikke umiddelbart regne dig frem til på nogen måde.
Når du først har fundet grundmængden/definitionsmængden for det pågældende funktion, altså alle lovlige x-værdier, kan du evt. tegne grafen på en grafregner og se hvilke y-værdier der hører under de lovlige x-værdier.
Ahmad ;o)
I det her tilfælde har du en brøk. Nævner skal ikke være lige med nul.
Så du bruger nulreglen for nævneren:
3*x+1=0 <=>
3*x=-1 <=>
x=-(1/3)
Altså er DM = R/{-(1/3)}
-(1/3) er også en lodret asymptote og derfor heller ikke defineret i VM.
Der er sikkert også en vandret asymptote du skal tage højde for.
Værdimængden kan du ikke umiddelbart regne dig frem til på nogen måde.
Når du først har fundet grundmængden/definitionsmængden for det pågældende funktion, altså alle lovlige x-værdier, kan du evt. tegne grafen på en grafregner og se hvilke y-værdier der hører under de lovlige x-værdier.
Ahmad ;o)
Skriv et svar til: Ligning for Dm og Vm
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
