Fysik

Bilers rullemodstand

01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)
Rullemodstanden Fr på en bil kan beskrives således:
Fr = r * Fn

hvor Fn er normalkraften og r rullemodstandskoefficienten.

- Ved eksperiment er bilens fart så lav, at der kan ses bort fra luftmodstanden.

Gør ud fra kræfterne på bilen rede for, at accelerationen må være konstant.
Bestem størrelsen af rullemodstandskoefficienten r.


Er der nogen der kan se hvad man gør? For jeg kan seriøst ikke overskue denne opgave. Man har hverken tal eller noget, og jeg har aldrig hørt om rullemodstande.
Jeg håber der er nogen der vil hjælpe mig.
på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2006 af iB (Slettet)

Rullemodstand er den modstand man fx får fra friktion i kuglelejrene i hjulenes ophæng osv.

Har du evt en tegning eller noget som kan foklare lidt om den acceleration du skal finde? (synes det er lidt svær at se hvilken acceleration det drejer sig om ud fra det du har skrevet)

Svar #2
01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)

Jeg får accelerationen til at give -0,29 m/s^2.

Og nej, jeg har ingen tegninger.

Men opgaven lyder "Gør ud fra kræfterne på bilen rede for, at accelerationen må være konstant.
Bestem størrelsen af rullemodstandskoefficienten r."

Dvs. at man skal ud fra kræfterne (tyngdekraften, normalkraften, rullemodstanden, og skubbekraften vil jeg mene)vise, at accelerationen er konstant. Jeg har siddet og prøvet at løse opgaven i evigheder, men kan stadig ikke se et fornuftigt svar.

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2006 af iB (Slettet)

Ahhh, du havde altså nogen tal :)

Sådan som jeg forstår det du skriver, så har du fundet frem at bilen har en nagativ acceleration i kørselsretningen. Har du også gjort rede for at denne er konstant?

Næste ting du skal finde ud af, er om du kan antage, at det eneste der bidrager til opbremsningen er rullemodstanden. Når du har fundet ud af det kan du se at Fr må være lig med den acceleration du har fundet gange med bilens masse. Herfra kan du så bestemme r.

Skriv gerne den KOMPLETTE opgavetekst, samt dine udregninger, hvis du vil have mere hjælp.

Svar #4
01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)

Rullemodstanden Fr på en bil kan beskrives således:
Fr = r * Fn

hvor Fn er normalkraften og r rullemodstandskoefficienten.

Man kan bestemme rullemodstanden på en bil ved på lige, vandret vej at give bilen et skub og derefter måle bilens hastighed v som funktion af tiden.

a) bestem ud fra de eksperimentale data bilens acceleration, som antages at være konstant.

(Her har jeg så via lineær regression fået v(t) = -0,29*t + 1,79)

Ved eksperiment er bilens fart så lav, at der kan ses bort fra luftmodstanden.

Gør ud fra kræfterne på bilen rede for, at accelerationen må være konstant.
Bestem størrelsen af rullemodstandskoefficienten r.

Svar #5
01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)

Det er opgavearket. Har undladet at skrive tabellen for v,t ned, da jeg mener denne ikke er nødvendig. Har dog skrevet den lineære funktion op...

Håber du nu bedre kan sætte dig ind i opgaven og hjælpe mig :)

Svar #6
01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)

Hm. Ingen der kan hjælpe med denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2006 af iB (Slettet)

#4
Se, det var jo meget hjælpsomt lige at få funktionen også :)

"Gør ud fra kræfterne på bilen rede for, at accelerationen må være konstant. "

Du ved gennerelt at accelerationen som funktion af tiden er hastigheden differentieret en gang. Dvs a(t)=v'(t). Tænk nu over hvad du får når du differentierer en liniær funktion, og hvordan det hjælper dig til at bevise at accelerationen er konstant.

"Bestem størrelsen af rullemodstandskoefficienten r"

Kan du forstå at den eneste kraft som gør at bilen bremses er netop F_r? Samtidig kender du at den samlede acceleration (eller deceleration om du vil) og kan derfor bestem den resulterende kraft som
F_res = -0,29 m/s^2 * m_bil

Siden F_r var den eneste kraft som påvirket bilen, må F_res = F_r. Prøv at skrive denne liging op, og indsæt de værdie du kender, og se så om du ikke kommer frem til en ligning, hvor du ken bestemme r.

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)

Det simple svar:

Idet ingen af kræfterne virkende på bilen er afhængige af bilens hastighed, må accelerationen i henhold til Newtons 2. lov være konstant.

Forklaring:
Der er kun acceleraton i bilens bevægelsesretning , derfor giver newons 2. lov ved projektion på bevægelsesretningen:

m*dv(t)/dt = -Fn =>
dv(t)/dt = -Fn/m

idet dv(t)/dt = a=>

a konstant!

//Sentinox

Svar #9
01. oktober 2006 af Lektie boy (Slettet)

Jo, hvis jeg gør som du siger, så giver r = -0,030

Men hvordan kan jeg ud fra kræfterne vise, at accelerationen er konstant? Jeg har jo en tyngdekraft, normalkraft, rullemodstand, (gnidningskraft?), og en skubbekraft..?

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2007 af linee-piigen (Slettet)

lektieboy, hvordan fandt du ud af den, for jeg sidder med samme opgave nu, og kan heller ikke finde ud af den :(

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2007 af linee-piigen (Slettet)

du har da heller ikke bilens masse?

Skriv et svar til: Bilers rullemodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.