Matematik

2 ligninger m. 2 ubekendte

03. oktober 2006 af emil16 (Slettet)
jeg ville være glad hvis der var nogen der kunne hjælpe mig med denne her opg:

1.ligning: 2*X-3*Y=4
2.ligning: 2*(-Y)-3*X=-19

jeg har prøvet flere gange, men jeg får nogle underlige resultater.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Skriv hvad du får.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

... og hvordan du får det.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2006 af mathon

2*x-3*y=4
-2y-3*x=-19

I: 2x-3y=4
II: -3*x-2y=-19
2 ganges igennem med -, så vi slipper for alle de minus'er.

I: 2x-3y=4
III: 3x+2y=19

I ganges igennem med 3
IV: 6x-9y=12

III ganges igennem med 2
V: 6x+4y=38

IV trækkes fra V:
6x+4y-(6x-9y)=38-12

6x+4y-6x+9y=26

13y=26

y=2,
der indsat i I muliggør beregning af x....

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2006 af mathon

2 ganges igennem med -

skal vær

2 ganges igennem med -1

Svar #5
03. oktober 2006 af emil16 (Slettet)

jeg isolerer X i den første og får den til
X=(4/(-6Y))

jeg sætter ind i anden ligning:

2*(-Y)-3*(4/(-6Y))=-19
=
2*(-Y)-(12/(-6Y))=-19

jeg ganger i hvert led med (-6Y):

(-6Y)*(-2Y)-12=-19*(-6Y)
=
12Y^2-12=114Y
=
12Y^2-114Y-12=0

så har jeg en andengradsligning, men resultatet af den giver noget helt forkert.

Svar #6
03. oktober 2006 af emil16 (Slettet)

Tak for svaret !

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2006 af Valina (Slettet)

Hmm... er det ikke nemmere sådan her...:

lav begge ligninger om så de er =y

I: 2x-3y=4 => 3y=2x-4 => y=2/3x-4/3
II: -2y-3x=-19 => 2y=-3x+19 => y=-3/2x+9,5

nu gælder det jo at y=y, så du sætter dem lig hinanden.

2/3x-4/3=-3/2x+9,5

og det burde jo ikke være noget problem at regne det ud.

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2006 af mathon

#7

og det burde jo ikke være noget problem at regne det ud.

...nej ikke hvis man mestrer brøkregning...

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

Eller:

I: 2*x-3*y=4
II: -2y-3*x=-19

I: 2*x = 4 + 3*y
I: x = 2 + 3y/2

II: -2y-3*(2 + 3y/2)=-19
II: -6,5y = -13
II: y = 2
....

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2006 af Valina (Slettet)

Så brug dog lommeregneren... eller:

2/3x+3/2x=19/2+4/3

4/6x+9/6x=57/6+8/6

13/6x=65/6

x=65/6*6/13

x=390/78

x=5

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2006 af mathon

#0
fandt du x-værdien?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2006 af Valina (Slettet)

y får man jo så ved at indsætte x-værdien i en af ligningerne.

Skriv et svar til: 2 ligninger m. 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.