Kemi
polære/upolære molekyler!
04. oktober 2006 af
bih1987 (Slettet)
Hej!
Er der nogen der ved hvordan man kan se om et molekyle er polær eller upolære.
Jeg har fået følgende formler men jeg ved ikke hvordan jeg kan se om det er en polære eller upolære molekyle: er der ikke nogen som kan hjælpe mig!
a)
CH_3Cl
b)
HCHO
c)
CH_2Cl_2
d)
CH_3OH
e)
H_2O
f)
CO_2
g)
H_2S
h)
CBr_4
i)
SO_3
k)
SO_2
l)
CHCl_3
m)
CCl_4
Løsning:
f)
upolært pga dens symetriske opbygning: (O=C=O)
e)
polært (H-O-H ; H=2,1 og O=3,5 det er en stor forskel)
k)
polært (S=2,5 og O=3,5)
m)
upolært pga dens symetriske opbygning
h)
upolært pga dens symetriske opbygning
så kan jeg ikke finde ud af de andre. ER DER IKKE NOGEN SOM KAN GIVE MIG EN HURTIG KURSUS I DET.
Er der nogen der ved hvordan man kan se om et molekyle er polær eller upolære.
Jeg har fået følgende formler men jeg ved ikke hvordan jeg kan se om det er en polære eller upolære molekyle: er der ikke nogen som kan hjælpe mig!
a)
CH_3Cl
b)
HCHO
c)
CH_2Cl_2
d)
CH_3OH
e)
H_2O
f)
CO_2
g)
H_2S
h)
CBr_4
i)
SO_3
k)
SO_2
l)
CHCl_3
m)
CCl_4
Løsning:
f)
upolært pga dens symetriske opbygning: (O=C=O)
e)
polært (H-O-H ; H=2,1 og O=3,5 det er en stor forskel)
k)
polært (S=2,5 og O=3,5)
m)
upolært pga dens symetriske opbygning
h)
upolært pga dens symetriske opbygning
så kan jeg ikke finde ud af de andre. ER DER IKKE NOGEN SOM KAN GIVE MIG EN HURTIG KURSUS I DET.
Svar #1
04. oktober 2006 af rebel (Slettet)
FØrst må du se på deres bindinger.
-Ikke-polær kovalent binding, hvor der er lavet en lige fordeling af elektronerne.
-Polær kovalent binding, hvor der er lavet en ulige fordeling af elektronerne .
en ikke-polær kovalent binding, hvor elektronparrene er delt lige, er bindingen ikke polariseret. Eks.: H2 og O2.
I en polær kovalent binding er elektronerne ikke altid fordelt ligeligt. I en binding mellem to forskellige atomer vil det ene atom trække elektroner tættere til sig så der forekommer en ulige fordeling af elektronerne. Molekylet får derved en positiv og en negativ ende, bindingen er blevet polariseret. Vand (H2O) er eksempel på et molekyle hvor der optræder polære kovalente bindinger. Dette er med til at forklare en række specielle egenskaber ved vand. I kemilærebøger er den positive del af et molekyle vist med tegnet delta+ og den negative del er vist med tegnet delta -.
Hvilke atomer der tiltrækker elektronparrene er bestemt ved atomets elektronegativitet. Elektronegativitet er et mål for et atoms tendens til at tiltrække elektroner
-Ikke-polær kovalent binding, hvor der er lavet en lige fordeling af elektronerne.
-Polær kovalent binding, hvor der er lavet en ulige fordeling af elektronerne .
en ikke-polær kovalent binding, hvor elektronparrene er delt lige, er bindingen ikke polariseret. Eks.: H2 og O2.
I en polær kovalent binding er elektronerne ikke altid fordelt ligeligt. I en binding mellem to forskellige atomer vil det ene atom trække elektroner tættere til sig så der forekommer en ulige fordeling af elektronerne. Molekylet får derved en positiv og en negativ ende, bindingen er blevet polariseret. Vand (H2O) er eksempel på et molekyle hvor der optræder polære kovalente bindinger. Dette er med til at forklare en række specielle egenskaber ved vand. I kemilærebøger er den positive del af et molekyle vist med tegnet delta+ og den negative del er vist med tegnet delta -.
Hvilke atomer der tiltrækker elektronparrene er bestemt ved atomets elektronegativitet. Elektronegativitet er et mål for et atoms tendens til at tiltrække elektroner
Skriv et svar til: polære/upolære molekyler!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
