Matematik

en opgave

08. oktober 2006 af Chokolade-expert (Slettet)
Nogen klogehoveder der kan hjælpe?

M = absolut størrelsesklassen.
m = tilsyneladende størrelsesklasse.
d = stjernens afstand fra jorden.

sammenhæng i formel:
m - M = 5 * log(d) - 5

Sirius er en stjerne med
m = -1,45
M = 1,42
1) Bestem afstanden fra jorden til sirius.

stjernerne S1 og S2 har samme absolutte størrelsesklasse M.
Afstanden fra jorden til S2 er dobbelt så stor som afstanden mellem jorden og S1.

2) beregn forskellen mellem de to stjerners størrelsesklasser.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2006 af Waldersdorff (Slettet)

I den første kender du jo alle størrelser undtagen d, og så er det vel bare at sætte ind og isolere?

Altså:

(-2,82 + 5)/5 = log(d)
d = 10^(2,18/5)

Eller er det mig der er helt gal på den?

2'eren kan jeg desværre ikke hjælpe med... Har lavet den før, men kan ikke huske hvordan.. Desuden er det langt over min sengetid..!



Svar #2
08. oktober 2006 af Chokolade-expert (Slettet)

Ok tak for hjælpen!

kigger lige på det så.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2006 af mathon

d = 10^[(m-M+5)/5]

d = 10^[( -1,45-1,42 +5)/5]

d = 10^0.426 = ca. 2.67


I: m2 - M = 5log(2*d1)-5
II: m1 - M = 5log(d1)-5 --> II subtraheres fra I:

m2 - m1 = 5[log(2)+log(d1)]-5log(d1)

m2 - m1 = 5*log(2) + 5*log(d1)-5log(d1),
hvoraf

m2 - m1 = 5*log(2)= ca. 1.5

Skriv et svar til: en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.