Matematik

Ligning

17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med denne ligning.

7e^x=21

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

benyt logaritmereglen:
ln(a^x)=ln(a)*x
Ydemere mere skal du huske på at:
ln(e)=1

Svar #2
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Kan du ikke komme med et eksempel?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Kan jeg vel godt:
exp(7x-3)-13= 24 <=>
Først lægger jeg 13 til på begge sider:
exp(7x-3)-13+13=24+13 <=> exp(7x-3)=37
Jeg benytter nu logaritmereglen:
ln(a^x)=ln(a)*x:
ln(exp(7x-3x))=ln(37) <=> ln(exp(1))*7x-3=ln(37)
Da ln(exp(1))=ln(e)=1 forsvinder dette led:
7x-3=ln(37)
Jeg lægger nu 3 til på begge sider:
7x-3+3=ln(37)+3 <=> 7x=ln(37)+3
Jeg deler nu med 7 på begge sider:
7x/7=(ln(37)+3)/7 <=> x=(ln(37)+3)/7
Hvilket ca. er lig 0,9444...

Svar #4
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Ikke for at være til besvær men kan du ikke prøve at løse min, er nemlig ikke helt med.

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

#4
Prøv du først lige selv, du kan nogenlunde følge fremgangsmåden som jeg skrevet i #3, når du har forsøgt vil jeg gerne hjælpe... Men ikke før:)

Svar #6
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

ok, fair nok

Svar #7
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Nu har jeg prøvet lidt frem og tilbage, men den volder stadigvæk problemer så det ville være rart hvis du kunne prøve at løse den.

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Prøv du lige at skrive hvordan du har prøvet... Så kan jeg se hvor fejlen er...

Svar #9
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Jamen ærlig talt så forstår jeg ikke det med logaritmereglen. Det er der problemet befinder sig. Det eksempel du gav gjorde det ikke meget bedre tværtimod.

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Så prøver vi da lige her:
Du har ligningen:
7e^x=21
Start med at dividere med 7 på begge sider:
7e^x/7=21/7 <=>e^x=3
Nu benytter du logaritmereglen:
ln(a^x)=ln(a)*x:
ln(e^x)=ln(3) <=> ln(e)*x=ln(3)
Her ved du at ln(e)= 1 hermed kommer der til at stå:
1*x=ln(3) <=> x=ln(3)

Svar #11
17. oktober 2006 af frede000 (Slettet)

Okay, nu begynder det at lysne lidt. Nu skal du ikke tro at det bare var for at få dig til at løse opgaven, men jeg forstår det faktisk "godt" nu.
Så tusind tak for din hjælp, jeg håber ikke det var sidste jeg snakkede med dig.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Godtroende som jeg nu er, tror jeg på at du har forsøgt selv:)
Hvis der opstår andre problemer, kan du jo sagtens bare oprette endnu et indlæg, hvor andre sikkert gerne vil hjælpe dig:)

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.