Fysik

Opgave: Gejser

28. oktober 2006 af Jullem (Slettet)
Denne opgave handler om en gejser - det er en kilde der med mellemrum sprøjter varmt vand op fra et hulrum dybt nede. Når trykket nede i rummet bliver for stort, pga. de store mængder vanddamp, presses vandet op gennem et rør som fører til jordoverfladen.

En gejser sender vand op i en højde af 18m over jordoverfladen.

A) Hvor stor en vandets udstrømningsfart ved jordoverfladen


Trykket i hulrummet bliver 500kPa og densisteten på det varme vand er 950kg/m^3 - luftens tryk over jorden er 101kPa

B) Bestem længden af røret mellem hulrummet og jordoverfladen

ER DER NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG MED HVORDAN JEG KOMMER IGANG MED DENNE OPGAVE - JEG VED IKKE HVOR JEG SKAL STARTE ELLER SLUTTE

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2006 af Lurch (Slettet)


a) energibevarelse - vandet har kinetisk energu ved jordoverfladen, som omdannes til potentiel energi

b) tryk - husk at tryk er defineret som P=F/A. Hvad er det så for en kraft der giver anledning til trykket nede i jorden?

Svar #2
29. oktober 2006 af Jullem (Slettet)

Det er meget længe siden jeg har lavet noget om tryk - men ku det måske have noget med opdrift at gøre?

Svar #3
29. oktober 2006 af Jullem (Slettet)

Jeg har et muligt svar på A) som nogen måske kan fortælle mig om er rigtigt:

Ekin=Epot
1/2*m*v^2=m*g*h

v^2=g*h/(1/2)

g=9,82m/s
h=18m

v=18,80m/s ??

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

svaret til a er rigtigt,

Tænk på et andet eksempel hvad angår tryk. TRyk er defineret som p=F/a.
Hvad er trykket påført jorden, af en man der står på et ben? Antag mandens fods tværsnitsareal er A, og hans masse m

Skriv et svar til: Opgave: Gejser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.