Matematik

Opg. Ekspontiel funktioner -hjælp

07. november 2006 af Zalam (Slettet)
Jeg har matematik projekt for.

Men sidder fast.

Jeg har givet følgende tal:
Tid: 15, 59, 146, 362, 571, 900 (y værdier i koordinat system). (det er sek)
GrC: 72, 69, 67, 65, 64, 63 (x værdier i koordinat system).

Opgaven er så at tegne på dobbelt log papir, alm log papir og alm papir og bestemme, hvilken funktion det er.

Dettte har jeg gjort. - En ekspontiel funktion.

Jeg får så følgende forskrift for den (er dog ikke sikker på, at den er rigtig):
f(x) = 8,955 * 10^-14 * 1.576^x

Nu kommer næste skridt så. Jeg skal bestemme, hvilken temperatur der skal til for at opvarmningen tager et min.

Hvordan faen gør jeg lige det?
Næsten opgave er næsten det samme- jeg skal bestemme hva temperaturen skal være for at opvarmingen tager den halve tid.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Funktionen ser ikke helt rigtig ud. Det skal være noget med:

Y = A * exp(B*x)

Hvor er din exp?

Når du har fundet A og B skal du blot finde den temteratur (x), hvor y = 60 sek.

Du kan enten løse ligningen eller aflæse din graf

Svar #2
07. november 2006 af Zalam (Slettet)

Jeg får B til:

8.955*10^-14 (altså et mikro lille tal)

og A får jeg til:

1,576

Derfor forskriften ser ud som den gør.

Hvordan skal jeg så skrive det ind i forskriften når jeg skal finde temperaturen?

sådan her? f(60) = a*b^x ? Eller hvad? Er lidt lost.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Jeg tror ikke A og B er helt rigtige (en hurtig linie i excell giver et andet bud).

Kurven er faldende, hvorfor du bør overveje, om B ikek skal være negativ!

Herefter løser ud bare 60 = 8,955*10-14 * exp(1,576*x)

Hust x er temperaturen i °C.

Men check lige A og B inden du løser opgaven færdig!

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Ved at afbilde ln(Y) mod X (jeg har ikke lige noget log papir) får jeg:

A=e^35,448
B=-0,4547

A og B paser i dette tilfælde rimelig godt. Prøv nu at beregne Y (tiden), hvor X (temperaturen) er 60

Svar #5
08. november 2006 af Zalam (Slettet)

Der er vi så heller ikke enige.

Jeg får:

a = 0.634
b = 2,665*10^15

Laver så ligningen:

60 = b * a^x, x = 69.0481 hvilket passer meget godt da. 59 sek = 69 grader.

Skriv et svar til: Opg. Ekspontiel funktioner -hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.