Matematik
Opgaver - haster
04. december 2002 af
SP anonym (Slettet)
Jeg har brug for hjælp til følgende opgaver.
På forhånd tak. Med venlig hilsen Sofie
31
På figuren ses en varedeklaration af ”Sølvruller” fra
Irma.
IrmaSølvrullerFremstillet af: Aluminium. Bredde ca. 30
cm. Tykkelse: Ca. 0,011 mm. Vægt: Ca. 31 g pr. m2. 186
g pr. rulle. Nettovægt: Ca. 2x186 = 372 g.
a) Beregn densiteten (massefylden) af aluminium ud fra
de anførte tal i varedeklarationen.
b) Beregn hvor mange meter aluminiumsfolie, der er i
én Irmas ”Sølvruller”?
35
Om tre neutrale atomer A, B og C oplyses følgende:
Atom A indeholder 3 elektroner og 7 nukleoner.
Atom B indeholder 142 neutroner og 232 nukleoner.
Atom C indeholder 5 protoner og 11 nukleoner.
Angiv de 3 atomers grundstofnavne.
36
I forbindelse med en ulykke optager en person 2,64 ·
10-6 og Sr-90 som indlejres i knoglerne.
Sr-90 er Beta- -radioaktiv og har halveringstiden 28,5
år. Atommassen for Sr-90 er 89,9 u.
a) Opskriv skemaet for henfaldet af Sr-90.
b) Beregn antallet af Sr-90 atomer, som optog.
c) Hvor meget Sr-90 er der tilbage i personen efter 1
års forløb.
På forhånd tak. Med venlig hilsen Sofie
31
På figuren ses en varedeklaration af ”Sølvruller” fra
Irma.
IrmaSølvrullerFremstillet af: Aluminium. Bredde ca. 30
cm. Tykkelse: Ca. 0,011 mm. Vægt: Ca. 31 g pr. m2. 186
g pr. rulle. Nettovægt: Ca. 2x186 = 372 g.
a) Beregn densiteten (massefylden) af aluminium ud fra
de anførte tal i varedeklarationen.
b) Beregn hvor mange meter aluminiumsfolie, der er i
én Irmas ”Sølvruller”?
35
Om tre neutrale atomer A, B og C oplyses følgende:
Atom A indeholder 3 elektroner og 7 nukleoner.
Atom B indeholder 142 neutroner og 232 nukleoner.
Atom C indeholder 5 protoner og 11 nukleoner.
Angiv de 3 atomers grundstofnavne.
36
I forbindelse med en ulykke optager en person 2,64 ·
10-6 og Sr-90 som indlejres i knoglerne.
Sr-90 er Beta- -radioaktiv og har halveringstiden 28,5
år. Atommassen for Sr-90 er 89,9 u.
a) Opskriv skemaet for henfaldet af Sr-90.
b) Beregn antallet af Sr-90 atomer, som optog.
c) Hvor meget Sr-90 er der tilbage i personen efter 1
års forløb.
Svar #1
04. december 2002 af MarieBS (Slettet)
31
a
Først kan du beregne rumfanget af 1m² af folien: 0,011mm∙1m²=11cm³
Da du hved hvor meget den samme mængde af folien vejer, kan du beregne densiteten: 31g/11cm³=2,18g/cm³
b
Du kan bruge massen af 1m² folie og massen af hele rullen (Skal det mon forståes sådan, at der er to rulle i pakken og én rulle vejer 186g?)til at beregne arealet af al folien i rullen:
186g/31g/m²=6,0m²
Da rullen kun er 30cm bred er længden af foliet:
6,0m²/0,3m=20m
35
Da atomerne er neutrale er antallet af elektroner lig med antallet af protoner. Antallet af nukleoner er det samlede antal af protoner og nukleoner. Det der bestemmer grudstoffets art er naturligvis antallet af protoner.
Derfor løses den første opgave ved at sige at atallet af protoner er lig med antallet af elektroner, altså 3. Så finder du grundstof nr. 3 i det periodiske system. Det er lithium.
36
a
Du finder Sr-90 på et kernekort (90 er nukleontallet. Da Sr er grundstof nr. 38 er Z=38 og N=53) og ser at den er betaminus-aktiv. Den afgiver altså en elektron og bliver så til Y-90. (Den får en proton mindre og en neutron mere ved processen, og bevæger sig derfor én op og én til venstre på kernekortet) Y-90 henfalder på samme måde og bliver til 90-Zr som er stabil, og der er altså ikke yderligere henfald.
Jeg kan desværre ikke nå mere lige nu. Håber du finder ud af resten.
Marie
a
Først kan du beregne rumfanget af 1m² af folien: 0,011mm∙1m²=11cm³
Da du hved hvor meget den samme mængde af folien vejer, kan du beregne densiteten: 31g/11cm³=2,18g/cm³
b
Du kan bruge massen af 1m² folie og massen af hele rullen (Skal det mon forståes sådan, at der er to rulle i pakken og én rulle vejer 186g?)til at beregne arealet af al folien i rullen:
186g/31g/m²=6,0m²
Da rullen kun er 30cm bred er længden af foliet:
6,0m²/0,3m=20m
35
Da atomerne er neutrale er antallet af elektroner lig med antallet af protoner. Antallet af nukleoner er det samlede antal af protoner og nukleoner. Det der bestemmer grudstoffets art er naturligvis antallet af protoner.
Derfor løses den første opgave ved at sige at atallet af protoner er lig med antallet af elektroner, altså 3. Så finder du grundstof nr. 3 i det periodiske system. Det er lithium.
36
a
Du finder Sr-90 på et kernekort (90 er nukleontallet. Da Sr er grundstof nr. 38 er Z=38 og N=53) og ser at den er betaminus-aktiv. Den afgiver altså en elektron og bliver så til Y-90. (Den får en proton mindre og en neutron mere ved processen, og bevæger sig derfor én op og én til venstre på kernekortet) Y-90 henfalder på samme måde og bliver til 90-Zr som er stabil, og der er altså ikke yderligere henfald.
Jeg kan desværre ikke nå mere lige nu. Håber du finder ud af resten.
Marie
Skriv et svar til: Opgaver - haster
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
