Kemi
Dobbelt Bufferopløsning
02. december 2006 af
Ole Sørensen (Slettet)
Jeg har flg. ligevægt:
NH4+ + CN- <=> NH3 + HCN
Hvor jeg kender startkoncentrationen for det opløste ammoniumcyanid samt ligevægtskonstanter. Men hvordan beregner jeg koncentrationerne af samtlige ioner i opløsningen ved ligevægt; Altså NH4+, NH3, HCN, CN- og H3O+
På forhånd tak
NH4+ + CN- <=> NH3 + HCN
Hvor jeg kender startkoncentrationen for det opløste ammoniumcyanid samt ligevægtskonstanter. Men hvordan beregner jeg koncentrationerne af samtlige ioner i opløsningen ved ligevægt; Altså NH4+, NH3, HCN, CN- og H3O+
På forhånd tak
Svar #1
03. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)
Du kan opstille ligevægtskonstanterne og de for de to ligevægte. For begge ligninger gælder, at C = HA + A, hvor HA er de protoniserede syre og A er den korresponderende syrerest. C er den porindelige koncentation af ammoniumcyanid.
Endvidere kan du benytte ladningsbevarelsen til at sige, at NH4+ = CN- (under forudsætning af, at H+ og OH- er meget mindre en C).
Disse tre ligninger læses hvorved du finder en sammenhæng mellem pH og Pka for de to syrer: NH4 og HCN
(formlen findes sikker også i Jeres bog, men udledning er nu ikke så vanskelig)
Endvidere kan du benytte ladningsbevarelsen til at sige, at NH4+ = CN- (under forudsætning af, at H+ og OH- er meget mindre en C).
Disse tre ligninger læses hvorved du finder en sammenhæng mellem pH og Pka for de to syrer: NH4 og HCN
(formlen findes sikker også i Jeres bog, men udledning er nu ikke så vanskelig)
Skriv et svar til: Dobbelt Bufferopløsning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
