Kemi

Forståelsen kniber - termodynamik

05. december 2006 af sapiens (Slettet)
G = H - T*S, hvor G = Gibbs-energi, H = entalpi, T = temperatur og S = entropi.
Det er en definition.

I min kemibog udleder de en formel, der hedder:
T*deltaS(total) = T*deltaS(system) - deltaH(system).

Herefter nævnes den første formel... men hvilken relation har den første formel til den anden? Jeg kan ikke umiddelbart se sammenhængen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2006 af frodo (Slettet)

der gælder i termodynamik at den totale entropi ved en proces skal vokse, og da DS(omgivelser)= -DH(system)/T for du umiddelbart for ovenstående:

DS(tot)=DS(system)+DS(omgivelser) = DS(system)-DH(system)/T <=>

T*DS(TOT)=T*DS(SYSTEM)-DH(SYSTEM) >0 <=> DG(SYSTEM)<0

Svar #2
05. december 2006 af sapiens (Slettet)

hmm, jeg kan ikke se hvordan du går fra formlerne mellem de sidste biimplikationstegn...

Jeg skrevi #0 at G = H - TS er en definition, men jeg er ikke sikker på at det passer. Min lærer nævnte at alle formler i termodynamikken kan udledes fra de tre hovedsætninger, så derfor kan Gibbsenergien vel ikke være en definition?
Selvom udledningen godt kunne tyde på det, kan sgu stadigvæk ikke de nogen sammenhæng mellem formlerne :p

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2006 af frodo (Slettet)

Jeg ganger bare igennem med T.

Og jo G er en definition, men en smart en af slagsen, da den har en nær sammenhæng med den totale entropi ved en proces jf formlerne.

T*DS(SYSTEM)-DH(SYSTEM) >0 idet DS(TOT)>0 som nævnt før.

DG=DH-T*DS=-(T*DS-DH)<=> -DG= T*DS-DH indsættes:

DS(TOT)>0 <=> -DG>0 <=> DG<0

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2006 af frodo (Slettet)

der er jo ingen der siger at DH-T*DS skal hedde G, derfor er det en definition ;)

Svar #5
05. december 2006 af sapiens (Slettet)

jeg forstår godt udledningen, jeg forstår bare ikke hvordan man/du kobler G ind i det hele. men det er vist bare en af de ting, man bliver nødt til at acceptere :)

generelt er kemisk termodynamik ret sort for mit vedkommende, der er så mange betingelserne man skal holde styr på. Fx gælder formlen for G kun ved konstant p og ingen nyttearbejde, hvordan skal man huske det... nå, men opgaverne er rimelig lette, så jeg klager ikke :)
jeg forestiller mig også at det kan blive meeeget sværere :p


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2006 af frodo (Slettet)

ja, der er en del betingelser, som man bør tage højde for, men oftest laver man reaktioner, hvor den slags ikke har betydning. fx overfor atmosfæretryk.

Men G er bare en lidt lettere måde at holde styr på hvad det er der skal være over/under nul.

Skriv et svar til: Forståelsen kniber - termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.