Fysik
Vands fordampningsvarme og varmefylde???
06. december 2006 af
kroeyer89 (Slettet)
Heej alllesammen!
Hvordan vil i beskrive Varmefylde og fordampningsvarme?
Hvordan vil i beskrive Varmefylde og fordampningsvarme?
Svar #1
06. december 2006 af Arminocuz (Slettet)
Et stofs varmefylde, c-værdi, specifikke varmekapacitet eller specifikke varme er per definition den varmemængde i joule, der skal anvendes for at opvarme 1 gram af stoffet 1°C, ved den givne stoffase.
Varmefyldens enhed er J/(g•grad) = kJ/(kg•grad), hvor grad er Kelvin eller Celsius.
Det skal bemærkes, at et stofs varmefylde normalt langsomt ændres som funktion af temperaturen. F.eks. er flydende (H2O) vands varmefylde ved ca. 0°C og 100°C ca. 4,21 J/(g•K) - ved 30...40°C er varmefylden ca. 4,18 J/(g•K).
Ved faseovergange er varmefylden, som funktion af temperaturen, diskontinuert.
Sammenhængen mellem varmekapacitet og varmefylde er: varmefylde = varmekapacitet / masse
Stof ca. varmefylde (J×g-1×°C-1)
H2O Vand flydende 4,184–4,186
H2O is fast (Tis ca.= 0°C) 2,1
H2O Vanddamp gas (Tvanddamp ca.= 100°C 1,84
Bemærk at flydende vand (H2O) har en ganske høj varmefylde - og at koldere vand har større massefylde end varmere vand (T>4°C): Dette er grunden til at klimaet i egne der er omgivet af meget hav, f.eks. Danmark, er mere temperatur-stabilt end det mere omskiftelige, såkaldte fastlandsklima.
Varmefyldens enhed er J/(g•grad) = kJ/(kg•grad), hvor grad er Kelvin eller Celsius.
Det skal bemærkes, at et stofs varmefylde normalt langsomt ændres som funktion af temperaturen. F.eks. er flydende (H2O) vands varmefylde ved ca. 0°C og 100°C ca. 4,21 J/(g•K) - ved 30...40°C er varmefylden ca. 4,18 J/(g•K).
Ved faseovergange er varmefylden, som funktion af temperaturen, diskontinuert.
Sammenhængen mellem varmekapacitet og varmefylde er: varmefylde = varmekapacitet / masse
Stof ca. varmefylde (J×g-1×°C-1)
H2O Vand flydende 4,184–4,186
H2O is fast (Tis ca.= 0°C) 2,1
H2O Vanddamp gas (Tvanddamp ca.= 100°C 1,84
Bemærk at flydende vand (H2O) har en ganske høj varmefylde - og at koldere vand har større massefylde end varmere vand (T>4°C): Dette er grunden til at klimaet i egne der er omgivet af meget hav, f.eks. Danmark, er mere temperatur-stabilt end det mere omskiftelige, såkaldte fastlandsklima.
Skriv et svar til: Vands fordampningsvarme og varmefylde???
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
