Matematik

Ligning med e

10. december 2006 af Leah (Slettet)
Jeg har denne ligning som er lidt tricky

19 * e^(x) = e^(-x+6)

Har forsøgt at lave den på diverse måder, men går konstant i stå..

Bla. på denne måde;
19 * e^(x) = e^(-x+6)
19 * e^(x) = e^(-x) * e^6
ln(19) * ln(e^(x)) = ln(e^-x)+ ln(e^6)
ln(19) * x = -x + 6
ln(19) = (-x + 6) / x
??

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2006 af eightx2 (Slettet)

3. linje:
Det er forkert at ln(19*e^x)=ln(19)*ln(e^x).
Regnereglen lyder: ln(ab)=ln(a)+ln(b).

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2006 af Ronson76 (Slettet)

Som du selv skriver:

19*e^(x) = e^(-x)*e^(6)

Her kan overveje om ikke 19/e^(6) er en konstant? Og e^(x)*e^(x) = e(2x)...

Jeg får x til at være 1,52778.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2006 af Ronson76 (Slettet)

Jeg mener selvfølgelig e^(x)*e^(x) = e^(2x)...

Svar #4
10. december 2006 af Leah (Slettet)

Ahh.. Okay..
Så står der

19 * e^(x) = e^(-x+6)
19 * e^(x) = e^(-x) * e^6
ln(19) + ln(e^(x)) = ln(e^-x)+ ln(e^6)
ln(19) + x = -x + 6
ln(19) = -x + 6 - x
6 - ln(19) = -2x
3,055 = -2x

Der er så noget som går galt til sidst, for ved resulstatet skal blive 3,055..
??

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2006 af Ronson76 (Slettet)

Du siger 6-ln(19) i andensidste linie. Det skal være ln(19)-6. Så får du x = 1,52778.

Står det i facitlisten, at x skal være 3,055?

Svar #6
10. december 2006 af Leah (Slettet)

#5
Selvfølgelig, nu er jeg med.
Har ikke en facitliste, men regnede ligningen ud på min lommeregner vha. "solve"-funktionen. Må bare have lavet en tastefejl, for som du skriver, er resultatet 1,52778, hvilket jeg også fik det til ved flere beregninger. Søgte blot at få 3,055.
Så fik jeg det løst.
Tak for hjælpen (;

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2006 af DanielPetersen (Slettet)

Husk på at e^x = lim(n går mod uendelig meget) (1+1/n)^x

Skriv et svar til: Ligning med e

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.