Matematik

Sidder fast. Kasse :(

15. december 2006 af Jin (Slettet)
Hej med jer!
Jeg har fået en opgave for, og jeg er nået ret langt med den, men desværre er jeg gået i stå:

En lukket kasse har de mål, der ses på figuren, og der er brugt 1 m^2 plade.
Udtryk kassens overflade og rumfang ved x og y. Benyt de fundne udtryk til at vise, at rumfanget V er bestemt ved :
V(x) = 1/4x - 1/2x^3.

Vis, at det største rumfang fås, når alle sider er lige lange og har længden kvadratrod af 1/6.

Tegningen kan ses her:
http://peecee.dk/?id=16978


Mit svar:

Jeg bruger:

V = y*x²

O = 2x² + 4xy

2x² + 4xy = 1 m²

Jeg ved, at jeg skal isolere y og erstatte denne i udtrykket for volumenet, så jeg får V(x)

Jeg skal finde derefter V'(x) og isolere x for V'(x) = 0

Jeg har prøvet at isolere y, men desværre virker det bare ikke!

Jeg håber, at I kan hjælpe mig.

På forhånd tak ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2006 af mathon

2x² + 4xy = 1

4xy =(1-2x²)

y = (1-2x²)/(4x), som indsat i V = y*x²

giver

V = (1-2x²)/(4x)*x^2

V = (1-2x²)*(x/4)

V = (x/4) - 2/4x^3

V = (1/4)x - (1/2)x^3

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2006 af mathon

rettelse
til #1

V = (x/4) - 2/4x^3 --> V = (x/4) - (2/4)x^3

Svar #3
17. december 2006 af Jin (Slettet)

Hvad med år jeg skal vise, at at det største rumfang fås, når alle sider er lige lange og har længden kvadratrod af 1/6?

Hvordan skal jeg løse den?

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2006 af mathon

V(x) = (1/4)x - (1/2)x^3, x>0

V'(x) = (1/4) - (1/2)*3x^2= 1/4 - (3/2)x^2

V'(x) = 0 = 1/4 - (3/2)x^2

1/4 - (3/2)x^2 = 0, x>0

x = ????

Svar #5
18. december 2006 af Jin (Slettet)

#4:

-3x?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2006 af mathon

2x² + 4xy = 1

4xy=1-2x^2

y=(1-2x^2)/(4x)
for x=sqr(1/6)

y=(1-2*(sqr(1/6))^2)/(4*(sqr(1/6)))

y=(1-2*(1/6))/(4*(sqr(1/6)))

y=(2/3)/(4*(sqr(1/6)))=2/(3*4*sqr(1/6))=1/(6*sqr(1/6))

y = sqr(1/6)/(6*1/6) = sqr(1/6)

konklusion:
det størst mulige rumfang V=y*x^2

opnås for x = y = sqr(1/6)

og dette V_max = 6^(-1.5)

Skriv et svar til: Sidder fast. Kasse :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.