Fysik
Fotoelektriske effekt
23. december 2006 af
hydrogen (Slettet)
Det er sikkert nogle ret elementære ting, men jeg har ikke lige fået det forklaret godt nok, og jeg synes hverken at Wikipedia eller fysikbogen giver et svar. So here goes:
Iflg. "den klassiske teori" burde flere elektroner løsrives, jo højere intensitet UV-lyset har. Det forholder sig ikke sådan, eftersom flere elektronerne løsrives ved stigende frekvens.
1) Hvad er "den klassiske teori" her?
2) Forsøget påviser, at lys har partikelegenskaber. Hvorfor kan forsøget ikke forklares på baggrund af lys' bølgeegenskaber? Man bruger bl.a. E_elektron = mv^2 + E_l, hvor E_elektron er elektronens energi og E_l er elektronens løsrivelsesenergi og svarer til h*f. Men her bruger man da en formel fra "lys som bølger"; E = h*f. Hvordan kan det passe, når man netop i forsøget påviser, at lys har partikelegenskaber?
Iflg. "den klassiske teori" burde flere elektroner løsrives, jo højere intensitet UV-lyset har. Det forholder sig ikke sådan, eftersom flere elektronerne løsrives ved stigende frekvens.
1) Hvad er "den klassiske teori" her?
2) Forsøget påviser, at lys har partikelegenskaber. Hvorfor kan forsøget ikke forklares på baggrund af lys' bølgeegenskaber? Man bruger bl.a. E_elektron = mv^2 + E_l, hvor E_elektron er elektronens energi og E_l er elektronens løsrivelsesenergi og svarer til h*f. Men her bruger man da en formel fra "lys som bølger"; E = h*f. Hvordan kan det passe, når man netop i forsøget påviser, at lys har partikelegenskaber?
Skriv et svar til: Fotoelektriske effekt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
