Kemi

25 mL opl fortyndes til 500 mL målekolbe

13. januar 2007 af hero565 (Slettet)
Hey!!!
Der er oplyst i opgaven, at en opløsningens af ammoniak i vand indholder 24 masseprocent og dens densitet er 0,910 g/mL.

1) Jeg skal beregne opløsningens indhold af ammoniak i enheden (g/L):
Det har jeg gjort på denne måde: 1L af opløsningen vejer 910 g og 24 procent af den er 218,4 g

2) Her skal jeg bergene opløsningens formelle koncemtration (c) af ammoniak i opløsningen:
HEr har jeg brugt formlen n = m/M for at beregne mol-tallet og herefter formlen c= n/V og her fik jeg 12,82 mol/L
___________________
Nu kommer den spg, jeg er i tvivl om:
Der udtages 25 mL af opløsningen, som fortydes til 500 mL i målekolbe.
Beregn den formelle koncentration af ammoniak i den fortydede opløsning:

Skal man ikke finde massen af de 25 mL først ved at gange med densiteten og derefter formlen n= m/M for at finde mol-tallet og tilsidst bruge formlen c= n/v for at finde konc.??????


på Forhånd mange takl!

Svar #1
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

er der nogen som kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

jo, din fremgangsmåde er helt korrekt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

du kan evt. skrive dine udregninger, så kan jeg checke dem efter. Jeg har ikke checket dem i #0.

Svar #4
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

ok det skal jeg nok

Svar #5
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

910 g/L * 0,025 L = 22,75 g

25 mL af opl. evejer 22.75 g

n= m/M = 2,75g/17,03(g/mol) = 1,3359 mol

c = n/v = 1,3359 mol/0,05 L = 2,67 mol /L

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

ikke helt. 500 mL = 0,5 L, ikke?
og derudover skal du også tage højde for, at der er vand (opløsningsmidlet) i din oprindelige opløsning.
normalt kan man se bort fra, at de opløste ioner vejer noget (da det ofte er en fortyndet opløsning), men en 12,8M er alligevel ret meget.
nå, men jeg vil sætte volumen til at være 0,025L+0,5L.

du kan opgså gøre det på den besværlige måde, dvs. tage højde for, at NH3 også fylder noget i volumen, men det behøver du nok ikke.

Svar #7
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

jeg tror at jeg gør det rigtigt for der står at 25 mL af opløsningen fortyndes til 500 mL i en målekolbe

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

ok, lad mig tage et andet eks.
du har et molekyle NH3 i 1 L vand. den formelle koncentrationen er så 1 molekyle/L.
du tager så 0,5 L og fortynder det med 1,5 L rent vand, den formelle konc. er så 1 molekyle/2 L eller ½ molekyle/L... så derfor skal du også tage højde for at der er vand i din oprindelige opløsning. du har desuden skrevet 0,05 L = 50 mL :p

(det giver ikke så meget mening med det ½ molekyle, men det er ikke så vigtigt lige nu)

Svar #9
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

det er rigtigt nok... MEn i opgaven står der: 25 mL af opl fortynes tillllllllllllllllll 500 mL i en målekolbe... der står til og ikke med

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

ahh, ok :)
min fejl. godt, du er mere vågen end jeg er.

Ja, din fremgangsmåde er korrekt, såfremt du har rettet 0,05 L til 0,5 L :)

Svar #11
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

ok ok... det skal jeg nok :P Det var bare en taste fejl jeg lavede der jeg skrev det ind her

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. januar 2007 af sapiens (Slettet)

ok, men så er alt jo godt :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. januar 2007 af frodo (Slettet)

nej, det er forkert!

massen af de 25 mL er IKKE massen af ammoniak.
Du har beregnet c(NH3) i din oprindelige opløsning, når du udtager 25 mL har du n= 25mL*c(NH3), hvorefter Voluminet efter er 0,5L
da bliver koncentrationen 25mL*c(NH3, før)/500mL som ikke er 2,67

Svar #14
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

ok :S Men tallet bliver meget lille... 0,641


hvorfor kan man ikke gøre som jeg har gjort ovenover... Vi har i opgaven fået oplyst densiteten af opløsningen (ammoniak + vand) også kan jeg bare finde massen af de 25 mL ved at gange med densiteten - eller er det forkert

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2007 af frodo (Slettet)

du glemmer at tage højde for at massen af NH3 kun udgør 24% af opløsningens masse, så hvis du ganger de 2,67 med 24% får du også 0,641.

Du skal tænke på at når voluminet bliver 20 gange så stort (500/25) bliver koncentrationen tilsvarende 20 gange mindre 12,82M/20 = 0,641M

Svar #16
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

ok... tusind tak!!!

Svar #17
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

kan du så hjælpe mig med den anden opgave

Brugbart svar (0)

Svar #18
13. januar 2007 af frodo (Slettet)

hvilken anden?

Svar #19
13. januar 2007 af hero565 (Slettet)

under kemi forum... indlæget hedder konc. af gas (16)

Brugbart svar (0)

Svar #20
14. januar 2007 af sapiens (Slettet)

jeps, beklager.
godt, frodo så det :)

Skriv et svar til: 25 mL opl fortyndes til 500 mL målekolbe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.