Matematik
Beregning af koordinater til skæringspunkt
27. januar 2007 af
Mathias (Slettet)
Skal finde skæringspunktet til: y = 5x-6, og y=10x+4. Hvilken formel skal jeg bruge?
Tak på forhånd
Tak på forhånd
Svar #2
27. januar 2007 af Kristine89 (Slettet)
Vi siger først for nemheds skyld:
y = 5x-6 = y1
y = 10x+4 = y2
Eftersom a1 og a2 ikke er ens er der et skæringspunkt (hvis disse havde været ens ville linierne være parallelle og der havde derfor ikke været nogen skæring)..
Det sted hvor linierne skærer hinanden vil y1 være lig med y2...
Det kan jo også skrives sådan:
5x-6=10x+4 ->
-10=5x ->
-2=x
Indsættes denne værdi af x i en af ligninger findes y, og dermed også skæringen:
5*(-2)-6=-16
Linierne skærer altså hinanden i punktet (-2,-16)
For at tjekke resultatetet kan du indsætte værdien af x i den anden ligning også, og du får at:
10*(-2)+4 = -16
Det passer altså...
Håber det kunne bruges, ellers spørg igen.
y = 5x-6 = y1
y = 10x+4 = y2
Eftersom a1 og a2 ikke er ens er der et skæringspunkt (hvis disse havde været ens ville linierne være parallelle og der havde derfor ikke været nogen skæring)..
Det sted hvor linierne skærer hinanden vil y1 være lig med y2...
Det kan jo også skrives sådan:
5x-6=10x+4 ->
-10=5x ->
-2=x
Indsættes denne værdi af x i en af ligninger findes y, og dermed også skæringen:
5*(-2)-6=-16
Linierne skærer altså hinanden i punktet (-2,-16)
For at tjekke resultatetet kan du indsætte værdien af x i den anden ligning også, og du får at:
10*(-2)+4 = -16
Det passer altså...
Håber det kunne bruges, ellers spørg igen.
Svar #3
27. januar 2007 af 171089 (Slettet)
det du skal gøre er at sætte de to ligninger lig med hinanden. og så finder du x.. når du så har fundet x så sætter du det tal som du har fået son x ind i en af de to ligninger og så får du y.. og så har du et koordinatsæt
Svar #4
27. januar 2007 af Mathias (Slettet)
tak for hjæpen. det var jo meget enkelt, men havde lige glemt metoden.
Skriv et svar til: Beregning af koordinater til skæringspunkt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
