Matematik
Angiv arealet af kassens overflade
31. januar 2007 af
dht (Slettet)
opgaven lyder: En kasse med kvardratisk bund har rumfang 125..
Angiv arealet af kassens overflade som en funktion af sidelængden x i den kvardratiske bund.
Angiv arealet af kassens overflade som en funktion af sidelængden x i den kvardratiske bund.
Svar #3
31. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)
Ok. Det lyder lidt som starten på en optimeringsopgave, så jeg vil foreslå dig noget helt generelt, når du får den slags opgaver:
Du opstiller funktionen O for overfladearealet som funktion af sidelængden x i kvadratet som er bunden (og højden h):
O(x) = 4·h·x + 2·x^2
Derefter ser du, at det er et problem, at der er to variable. Du prøver derfor at eliminere den ene variabel (her h) ved at opstille de andre informationer, du er blevet givet på en passende måde:
V = 125
V = h·x^2
<=> h·x^2 = 125
<=> h = 125/(x^2) = 125·x^(-2)
Dette indsætter du i stedet for h og eliminerer den dermed:
O(x) = 4·125·x^(-2)·x + 2·x^2 = 500·x^(-1) + 2·x^2
Dvs. du har funktionen
O(x) = 500·x^(-1) + 2·x^2
Definitionsmængden finder du også ud fra de tidligere informationer om at x > 0 og h > 0:
0 < h
<=> 0 < 125/(x^2)
Denne er altid større end nul, når x er det, så:
Dm(f) = ]0;infty[ (infty: infinity: uendelig)
Du opstiller funktionen O for overfladearealet som funktion af sidelængden x i kvadratet som er bunden (og højden h):
O(x) = 4·h·x + 2·x^2
Derefter ser du, at det er et problem, at der er to variable. Du prøver derfor at eliminere den ene variabel (her h) ved at opstille de andre informationer, du er blevet givet på en passende måde:
V = 125
V = h·x^2
<=> h·x^2 = 125
<=> h = 125/(x^2) = 125·x^(-2)
Dette indsætter du i stedet for h og eliminerer den dermed:
O(x) = 4·125·x^(-2)·x + 2·x^2 = 500·x^(-1) + 2·x^2
Dvs. du har funktionen
O(x) = 500·x^(-1) + 2·x^2
Definitionsmængden finder du også ud fra de tidligere informationer om at x > 0 og h > 0:
0 < h
<=> 0 < 125/(x^2)
Denne er altid større end nul, når x er det, så:
Dm(f) = ]0;infty[ (infty: infinity: uendelig)
Svar #5
31. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)
#4 Jo, prøv at læse #3 igen. Funktionen O angiver overfladearealet.
Skriv et svar til: Angiv arealet af kassens overflade
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
