Matematik
Matematik
08. februar 2007 af
corazón (Slettet)
Faktoriser* tæller- og nævnerpolynomierne i følgende brøk. Brug din faktorisering til at forkorte brøken. Husk at finde brøkens definitionsmængde også.
f(x)=
x^3 - 10x^2 - x + 10
---------------------
3x^2 - 24x - 27
*(Skriv begge polynomierne om til parenteser, som ganges sammen. Du skal bruge rødderne for at kunne gøre det).
.................................................
Jeg har gjort følgende:
1(x-10)(x-1)(x+1)
-----------------
3(x-9)(x+1)
Som jeg har forkortet
1(x-10)(x-1)
------------
3(x-9)
Men hvad er dm? og hvad mener hun med at jeg skal gange parenteserne sammen og finde rødderne for derefter at gøre det??
f(x)=
x^3 - 10x^2 - x + 10
---------------------
3x^2 - 24x - 27
*(Skriv begge polynomierne om til parenteser, som ganges sammen. Du skal bruge rødderne for at kunne gøre det).
.................................................
Jeg har gjort følgende:
1(x-10)(x-1)(x+1)
-----------------
3(x-9)(x+1)
Som jeg har forkortet
1(x-10)(x-1)
------------
3(x-9)
Men hvad er dm? og hvad mener hun med at jeg skal gange parenteserne sammen og finde rødderne for derefter at gøre det??
Svar #1
08. februar 2007 af sigmund (Slettet)
Du har faktoriseret tæller og nævner. Dette gjorde du sandsynligvis ved at finde rødder i polynomierne, hvorved du kunne skrive polynomierne som parenteser, som du ganger sammen. Det er det, din lærer mener. Det har du allerede gjort. Nu skal du så finde definitionsmængden.
Når vi har en brøk, er der én ting, der _ikke_ må gælde. Hvad er det? (Hint: det har med nævneren at gøre). Ud fra dette kan du opskrive definitionsmængden.
Når vi har en brøk, er der én ting, der _ikke_ må gælde. Hvad er det? (Hint: det har med nævneren at gøre). Ud fra dette kan du opskrive definitionsmængden.
Svar #2
08. februar 2007 af corazón (Slettet)
Man må ikke dividere med nul?
så dvs Dm=]0;uendeligt[ ?
så dvs Dm=]0;uendeligt[ ?
Svar #4
08. februar 2007 af sontas (Slettet)
Jeg vil anbefale dig at se på dit oprindelige udtryk for funktionen (eller dvs før du forkorter noget væk), og som du rigtigt nok siger, så må nævneren ikke være 0. Du skal altså finde de x'er som løser:
%3x^2 - 24x - 27 = 0 eller som på faktoriseret form er det let at se, hvad rødderne er :
3(x-9)(x+1)
Funktionen er da defineret for alle reelle tal, undtaget rødderne til % (husk definitionsmængden har noget med x'er at gøre, det er de værdier af x for hvilket funktionen er defineret).
%3x^2 - 24x - 27 = 0 eller som på faktoriseret form er det let at se, hvad rødderne er :
3(x-9)(x+1)
Funktionen er da defineret for alle reelle tal, undtaget rødderne til % (husk definitionsmængden har noget med x'er at gøre, det er de værdier af x for hvilket funktionen er defineret).
Skriv et svar til: Matematik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
