Matematik

Opløftet i x

12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)
Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal fjerne x'et. En lille del af den: 1,08^x. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvordan man gør - selv om jeg mener, jeg har lært det. Hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2007 af King_2 (Slettet)

du skal på begge sider bruge Log(....) = Log(... .) så skulle du gerne få x'et ned

Svar #2
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Så det er altså simpelt: log(1,08^x) ?

Svar #3
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Er du der, King_2?

Svar #4
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Men hvis man indtaster det på lommeregneren, får man 0.007. Er der ikke en mulighed for bare at fjerne x'et?

Svar #5
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Ligningen hedder:
0,18 * 1,08^x = 0,2 * 1,077^x

Har divideret 0,18 på begge sider:
1,08^x = (0,2 * 1,077^x) / 0,18

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2007 af hackerjohn (Slettet)

hvis din opgave ser således ud: 1,08^x = 0

Løses den således;

log(1,08^x) = log(0)
<=>
x * log(1,08) = 0

x = log(1,08)

Svar #7
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Ja, men det gør den ikke..
1,08^x = (0,2 * 1,077^x) / 0,18

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2007 af mathon

1,08^x = 0,2 * 1,077^x / 0,18

0,18/0,2 = 1,077^x /1,08^x

0,9 = (1,077/1,08)^x

ln(0,9) = x*ln(1,077/1,08)

x = ln(0,9)/ln(1,077/1,08) = 37,8771

Svar #9
12. februar 2007 af Barfoed (Slettet)

Tak.

Skriv et svar til: Opløftet i x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.