Fysik
Forhold: F1 og F2
22. februar 2007 af
viggojensens (Slettet)
Et underjordisk naturgaslager har rumfanget 1,5E6 m^3. Lageret fyldes med gas fra naturgasnettet, hvor temperaturen er 8grader C, og gastrykket er 8MPa. Når lageret er fyldt, er gastrykket i lageret 20MPa, og temperaturen er 50C.
Skulle finde rumfanget af gassen hvis trykket var 8MPa og temp: 8C.
Fik jeg til: 1,3E6 m^3
men så:!
"Densiteten af jorden over lageret er 2,45E3 kg/m^3. Tyngdekraften på den jord, der ligger over lageret, kaldes F1. Lagerets loft er plant og vandret. Den kraft, hvormed gassen trykker på loftet, kaldes F2.
Beregn forholdet mellem F1 og F2?
Aner ik hvad jeg skal gøre?
Skulle finde rumfanget af gassen hvis trykket var 8MPa og temp: 8C.
Fik jeg til: 1,3E6 m^3
men så:!
"Densiteten af jorden over lageret er 2,45E3 kg/m^3. Tyngdekraften på den jord, der ligger over lageret, kaldes F1. Lagerets loft er plant og vandret. Den kraft, hvormed gassen trykker på loftet, kaldes F2.
Beregn forholdet mellem F1 og F2?
Aner ik hvad jeg skal gøre?
Svar #3
22. februar 2007 af Sentinox (Slettet)
Hvis man antager ligevægt mellem de to kræfter, F1 og F2, må det jo gælde at F1=F2! => F1/F2 = 1
Dette er mit umiddelbare gæt, da der hvis er ikke var ligevægt, ikke ville være en gaslomme.
Er der evnetuelt endnu et spr. hvor man skal beregne dybden gaslommen ligger i?
//Sentinox
Dette er mit umiddelbare gæt, da der hvis er ikke var ligevægt, ikke ville være en gaslomme.
Er der evnetuelt endnu et spr. hvor man skal beregne dybden gaslommen ligger i?
//Sentinox
Svar #4
22. februar 2007 af viggojensens (Slettet)
Nej, dette er sidste spørgsmål i opgaven.. Må indrømme jeg ik helt forstår det sidste..
Svar #5
22. februar 2007 af Sentinox (Slettet)
Hvis gaslommen ikke skal kollapse, eller trykke det ovenstående jordlag opad, må den resulterende kræft fra gassen, være lige så stor og modsat rettet som tyngdekræften på den ovenliggende jord, ellers ville der i henhold til newtons 2. lov være en acceleration (en resulterende kræft), da der ikke er dette, må de to resulterende kræfter være lige store.
Dybden kan findes ud fra en kræftligevægt.
Betragt 1 m^3 af loftet.
Idet der gælder relationen mellem kræft og tryk:
tryk = kraft / areal => kraft = tryk * areal (F=P*A),
I dit spørgsmål, er jeg ikke helt klar over om man skal bruge de 20MPa eller de 8MPa, det fremgår måske lidt tydeligere af opgaveteksten.
Tyngdekræften påden overliggende jord, er givet ved:
F[Tyngde] = m*g = rho*V*g = rho*h*g
Ovenstående omskrivning er gældende da (rho angiver densiteten af den overnliggende jord), vi betragter en jordsøjle på 1x1xh m^3.
Samlet haves altså:
Summen af kræfter er lig med nul:
F[tyngde] - F[gas] = 0 =>
rho*h*g = P*A, A = 1m^2=>
h = P/(rho*g)
//Sentinox
Dybden kan findes ud fra en kræftligevægt.
Betragt 1 m^3 af loftet.
Idet der gælder relationen mellem kræft og tryk:
tryk = kraft / areal => kraft = tryk * areal (F=P*A),
I dit spørgsmål, er jeg ikke helt klar over om man skal bruge de 20MPa eller de 8MPa, det fremgår måske lidt tydeligere af opgaveteksten.
Tyngdekræften påden overliggende jord, er givet ved:
F[Tyngde] = m*g = rho*V*g = rho*h*g
Ovenstående omskrivning er gældende da (rho angiver densiteten af den overnliggende jord), vi betragter en jordsøjle på 1x1xh m^3.
Samlet haves altså:
Summen af kræfter er lig med nul:
F[tyngde] - F[gas] = 0 =>
rho*h*g = P*A, A = 1m^2=>
h = P/(rho*g)
//Sentinox
Skriv et svar til: Forhold: F1 og F2
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
