Matematik

Matematik?

03. marts 2007 af o1-MK (Slettet)
Nogle der kan hjælpe med hvordan man regner sådan nogle ligninger ud?

1) -x2-x+2=0
2) 2x2+6x+8=0
3) 7(x-2)(x2+2x)=0

(x2 betyder altså: x opløftet i 2)

:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2007 af Romulus (Slettet)

Andengradsligninger, siger dét dig noget? :)

Altså, du finder først diskriminanten

d = b^2-4*a*c

derefter finder du x

x = (-b + kvadrod (d)) / 2a

x1 = (-b - kvadrod (d)) / 2a

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2007 af Romulus (Slettet)

Hov, glemte at tilføje, at 3) er en tredjegradsligning. Den løser du lettest ved at bruge nulreglen..

Svar #3
03. marts 2007 af o1-MK (Slettet)

Jo, tusind tak (:
Men hvordan laver man så 3. gradsligninger?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2007 af rasmus_n (Slettet)

Du bruger enten en smart metode som f.eks. nulregelen (x*0=0) eller du løser dem på en lommeregner. At løse dem manuelt er besværligt, men hvis du virkelig vil så har ax^3+bx^2+cx+d en diskriminant:
D = 4b^3*d-b^2*c^2+4ac^3-18abcd+27a^2*d^2
D>0 => tre reelle løsninger
D=0 => dobbelt- eller tripelrod
D en reel løsning

For at finde selve rødderne se:
http://planetmath.org/?op=getobj&from=objects&id=1407
Hvis din ligning ikke er af formen:
x^3+ax^2+bx+c=0
Men af formen:
ax^3+bx^2+cx+d=0
Så dividerer du bare hele ligningen med a og så har du en ligning af den rigtige form.

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2007 af rasmus_n (Slettet)

Ved ikke hvad der skete med linket, men prøver lige at skrive det på nogle andre måder:
planetmath.org/?op=getobj&from=objects&id=1407
"planetmath.org/?op=getobj&from=objects&id=1407"
www.planetmath.org/?op=getobj&from=objects&id=1407

Skriv et svar til: Matematik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.