Kemi

tab af et stof

11. marts 2007 af yazahra (Slettet)
hej alle sammen..

hvordan er det man lige beregner tabet af et stof...
er der en formel fo det???

TAK

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

I forbindelse med hvad? Massespektroskopi?

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2007 af mathon

E = delta_m*c^2

Svar #3
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

det teoretiske tab af et stof

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2007 af mathon

mængden af stof er KONSTANT, hvis du IKKE regner relativistisk!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Hvilken kemisk reaktion regner vi på her? Man kan ikke kemisk tabe stof. Er du sikker på det ikke er en fysikopgave?

Svar #6
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

her er reaktionsskema:

C12H22O11 + H2O --> CH3CH2OH + CO2

jeg bliver bedt om at find den teoretiske udbytte af ethanol og tabet at CO2??


håber i kan hjælpe

Svar #7
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

vi bruger 40 g C12H22O11

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Du kunne jo starte med at afstemme reaktionsskemaet.

Så ved du hvor mange mol ethanol der kommer ud fra reaktionen for hvert mol C12H22O11. Du ved også hvor mange mol CO2 der kommer ud for hvert mol C12H22O11.

Du har sikkert fået en masse for forbruget af C12H22O11. Så den regner du lige om til en stofmængde.

Så derfor

1) Afstem reaktionsskemaet
2) Regn forbruget af C12H22O11 om til stofmængde.

Skriv her evt. igen bagefter.

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. marts 2007 af mathon

C12H22O11 + H2O --> 4 CH3CH2OH + 4 CO2
altså

342g C12H22O11 ækvivalerer med 4*46 = 184g CH3CH2OH

40g C12H22O11 ækvivalerer med 184g/342*40g = 21,52g CH3CH2OH


342g C12H22O11 ækvivalerer med 4*44 = 176g CO2
40g C12H22O11 ækvivalerer med 176g/342*40 = 20,58g CO2

der undslipper/"tabes" 20,58g CO2

Svar #10
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

jeg har afstemt den til:

C12H22O11 + H2O --> 4CH3CH2OH + 4CO2

(men kan alligecel ikke komme videre... jeg er forvirret ,pga. jeg får oplyst at vi bruger 40g C12H22O11 og 200ml = 0,2g dem.vand )

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Godt. Først og fremmest vil jeg lige så tvivl om de oplysningerne du har fået. 200 mL vand er da vist ikke 0,2 g. demineraliseret vand. Vands massefylde er ca. 1 g/mL. Dvs. massen af vandet er 200 mL*1 g/mL = 200 g. Derfor burde du have 200 g. vand i stedet.

Efter det skal du finde molarmassen for C12H22O11. Den slår du op i en databog eller beregner til:

M(C12H22O11)=12*M(C)+22*M(H)+11*M(O)=12*12+22*1+11*16=342 g/mol

Så beregner du stofmængden ved formlen n=m/M.

n=40 g/342 g/mol=0,117 mol=117 mmol

Det samme kan du gøre for vand. Det giver ca. 11 mol. Det er næsten 100 gange så meget som der var af C12H22O11. Da stofmængden af C12H22O11 er mindst er det den du skal regne videre med.

Så kan du se ud fra reaktionsskemaet at for hvert mol C12H22O11 du bruger får du 4 mol ethanol og 4 mol CO2. Det må betyde at der dannes 4*117 mmol=468 mmol ethanol og 4*117 mmol=468 mmol CO2.

Mængden af ethanol regner du om til masse ved hjælp af formlen m=n*M. Det sammme kan du gøre for CO2.

Svar #12
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

jeg kommer frem til at der tabes 20,597 CO2
og
den teoretiske udbytte vil være 5,149g

er det rigtigt???

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Ja der tabes 20,597 g CO2.

Molarmassen af ethanol er 46 g/mol. Derfor skulle det teoretiske udbytte gerne være 21,53 g.

Svar #14
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

hvordan får du den teoretiske udbytte til at blive 21,53 g. ???

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Molarmassen af ethanol er 46 g/mol (2*12+1*16+6). Massen af ethanol der dannes er derfor 46 g/mol*0,468 mol = 21,53 g.

Hvordan har du fået de 5,15 g?

Svar #16
11. marts 2007 af yazahra (Slettet)

uppss -.... jeg kom til at gange med 0,117 mol i steden for...

men tussssind tak for hjælpennn :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. marts 2007 af apandersen (Slettet)

Det var så lidt.

Skriv et svar til: tab af et stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.