Kemi
Tryk
18. marts 2007 af
Jelly (Slettet)
Vinyliden benyttes også til fremstilling af 1,1,1-trichlormethan efter reaktionsskemaet.
CH2CCl2(g) + HCl(g) --> CH3CCl3(g) (I)
Ved reaktionen mellem vinylchlorid og hydrogenchlorid dannes foruden CH3CCl3 også CH2ClCHCl2.
CH2CCl2(g) + HCl(g) --> CH2ClCHCl2 (II)
I en beholder med volumenet 50L blandes 1,0mol vinylchlorid og 1,0mol hydrogenchlorid. Beholderen lukkes og opvarmes. Reaktionerne I og II forløber til ligevægt ved temperaturen 100celcius. Partialtrykket af CH3CCl3 er nu 0,040 bar.
a) Beregn partialtrykket af vinylidenchlorid og hydrogenchlorid i den omtalte situation.
b) Beregn endvidere partialtrykket af CH2ClCHCl2
i den omtalte situation.
Jeg har besvaret a) således:
Vi p(tot) = p(CH2CCl2) + p(HCl) + p(CH3CCl3) + p(CH2ClCHCl2
dvs. p(CH2CCl2) = (n*R*T)/V = 0,6205bar
p(HCl) = 0,6205 fordi CH2CCl2 og HCl reagerer i forholdet 1:1.
Nu har jeg p(HCl) = 0,6205bar, p(CH2CCl2= 0,6205 og p(CH3CCl3)= 0,040 bar
Hvordan besvarer man så delopgave b)
Håber på hjælp.
CH2CCl2(g) + HCl(g) --> CH3CCl3(g) (I)
Ved reaktionen mellem vinylchlorid og hydrogenchlorid dannes foruden CH3CCl3 også CH2ClCHCl2.
CH2CCl2(g) + HCl(g) --> CH2ClCHCl2 (II)
I en beholder med volumenet 50L blandes 1,0mol vinylchlorid og 1,0mol hydrogenchlorid. Beholderen lukkes og opvarmes. Reaktionerne I og II forløber til ligevægt ved temperaturen 100celcius. Partialtrykket af CH3CCl3 er nu 0,040 bar.
a) Beregn partialtrykket af vinylidenchlorid og hydrogenchlorid i den omtalte situation.
b) Beregn endvidere partialtrykket af CH2ClCHCl2
i den omtalte situation.
Jeg har besvaret a) således:
Vi p(tot) = p(CH2CCl2) + p(HCl) + p(CH3CCl3) + p(CH2ClCHCl2
dvs. p(CH2CCl2) = (n*R*T)/V = 0,6205bar
p(HCl) = 0,6205 fordi CH2CCl2 og HCl reagerer i forholdet 1:1.
Nu har jeg p(HCl) = 0,6205bar, p(CH2CCl2= 0,6205 og p(CH3CCl3)= 0,040 bar
Hvordan besvarer man så delopgave b)
Håber på hjælp.
Svar #2
18. marts 2007 af Jelly (Slettet)
Det skal siges at jeg har beregnet ligevægtskonstanten K for reaktion I ved 100grader.
Jeg får K =0,1651 bar^-1
Ved ikke om man kan bruge den oplysning til noget?
Håber stadig på hjælp.
På forhånd tak!
Jeg får K =0,1651 bar^-1
Ved ikke om man kan bruge den oplysning til noget?
Håber stadig på hjælp.
På forhånd tak!
Skriv et svar til: Tryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
