Matematik

Matematik - haster

01. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)
Jeg vil gerne have hjælp til følgende fire opgaver:

1)

27 bolde nummereret fra 1 til 27 er fordelt i en rød, en blå og en gul skål. Hvad er de mulige værdier for antallet af bolde i den røde skål hvis gennemsnittet af tallene på kuglerne i den røde, blå og gule er henholdsvis 15, 3 og 18?

2)

Lad f[1]=0, f[2]=1 og f[n+2]=f[n+1]+f[n] for naturlige tal n, være følgen af Fibonaccital. Vis, at der eksisterer en (strengt) voksende differensrække af hele tal som ikke har noget tal fælles med Fibonaccifølgen.

[En følge er en uendelig differensrække hvis differencen mellem to på hinanden følgende led er konstant.]

3)

Lad x[11], x[21], ... , x[n1] hvor n>2 være en følge af hele tal, og antag at tallene x[i1] ikke alle er ens. Forudsat følgen x[1k], x[2k], ... , x[nk] er defineret, sæt så

x[i,k+1]=(x[ik]+x[i+1,k])/2, i=1,2,...,n-1

og

x[n,k+1]=(x[nk]+x[1k])/2.

Vis, at hvis n er ulige, er x[jk] for et vist sæt af j og k ikke et helt tal. Er dette også sandt hvis n er lige?

4)

Lad a, b og c være sider i en trekant og lad R være radius i trekantens omskrevne cirkel. Vis, at

1/(a*b)+1/(b*c)+1/(c*a) >= 1/R^2


Jeg skal meget gerne bruge svarene hurtigt, så for en gang skyld vil det virkelig være rart, hvis jeg ikke kun får hints (men det er selvfølgelig også fint).

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Er du ikke Mads Sørensen fra Aabenraa med udledning af løsningsformlen til anden- og tredjegradspolynomiet? Jeg har også bemærket, at du fik 13 points i årets Georg Mohr konkurrence, imponerende. Lidt ærgerligt man ikke kan skrive direkte til dig. Var du med til vinderseminaret i Odense?

Kan desværre ikke løse ovenstående opgaver.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Er der i øvrigt nogen, der ved, om der er et matematisk symbol eller skrivemåde for "alle elementer i mængden H"?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Gik denne tråd helt i stå?

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2004 af Mads^^ (Slettet)

Det er i hvert fald over mit niveau - ville gerne hjælpe hvis jeg kunne :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2004 af 404error (Slettet)

#2: Alkvantoren er et omvendt A. Se

http://mathworld.wolfram.com/ForAll.html

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Vielen Dank :-)

Svar #7
29. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

#1: Mange tak, men jeg burde nu have fået 17 points; næstsidste opgave misforstod jeg fuldstændigt, og den var endda ikke særlig svær :-(

Svar #8
29. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Hmm... Ja, jeg var med i Odense - meget spændende. Jeg kom desværre ikke med til Baltic Way eller IMO (under alle omstændigheder havde jeg nok også fået store matematiske høvl).

Skriv et svar til: Matematik - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.