Matematik
2 ligninger med 2 ubekendte (hjælp til fejlfinding)
03. april 2007 af
hoejer (Slettet)
Jeg sidder fast i en opgave. Jeg får et temmelgt forkert reslutat, og kan ikke finde fejlen?
I en opgave er stillet;
I et xy koordinatsystem danner punkterne A(-14,11) B(3,4) og C(10,11) en trekant ABC. D er midtppunkt på AB og E midtpunkt på BC
a)Bestem ligningen for linie l, som indeholder punktet D og som er vinkelret på AB
Bestem ligningen for linie m som indeholder punktet E og som er vinkelret på BC
b) Beregn kooridanterne til skæringspunktet F mellem linierne l og m.
Lsningsforslag:
Frst finder jeg midtpunktet D på AB.
= (x1+x2)/2,(y1+y2)/2 =
(-14+3)/2 , (11+4)/2 = (x,y) = -5,5;7,5
Vi ved at l skal indehilde punktet D(-5,5;7,5) og være vinkelret på AB. Vi bruger koordinatsættet for vektor AB, som normalvektor til linje l.
Koordinatsættet for vektor AB = (3-(-14) over (4-11) = 17 over -7
Linjen gennem punktet D(-5,5;7,5) med normalvektor= 17 over -7 =
l : 17x-7y-2=0
Det samme gøres for bestemmelse af linje m
E = (3+10)/2;(4+11)/2 = E(6,5;7,5)
Koordinatsættet til BC = (10-3) over (11-4) = (7 over 7)
m : 7x+7y-14=0
løsningsforslag til b)
Beregning af koordinatsættet F skæring mellem l og m
l = 17x-7y=2
m = x + y = 2
Ved hjælp af determinantmetoden=
d = (17*1) - 1*(-7) = 24
dx = 2-(-14) = 16
dy = 34-2 = 32
Skæringspunktet F(x,y) = dx/d;dy/d = 16/24;32/24 Hvilket giver nogle helt tossede små tal med alt for mange deicmaler (0,666;1,777 ca.)
Hvor har jeg lavet en fejl. Har stirret mig temmeligt blin på den.
Har tegnet den ind i et koordinatsytem og F skulle være noget der ligner (-2,15) sådan ca.
I en opgave er stillet;
I et xy koordinatsystem danner punkterne A(-14,11) B(3,4) og C(10,11) en trekant ABC. D er midtppunkt på AB og E midtpunkt på BC
a)Bestem ligningen for linie l, som indeholder punktet D og som er vinkelret på AB
Bestem ligningen for linie m som indeholder punktet E og som er vinkelret på BC
b) Beregn kooridanterne til skæringspunktet F mellem linierne l og m.
Lsningsforslag:
Frst finder jeg midtpunktet D på AB.
= (x1+x2)/2,(y1+y2)/2 =
(-14+3)/2 , (11+4)/2 = (x,y) = -5,5;7,5
Vi ved at l skal indehilde punktet D(-5,5;7,5) og være vinkelret på AB. Vi bruger koordinatsættet for vektor AB, som normalvektor til linje l.
Koordinatsættet for vektor AB = (3-(-14) over (4-11) = 17 over -7
Linjen gennem punktet D(-5,5;7,5) med normalvektor= 17 over -7 =
l : 17x-7y-2=0
Det samme gøres for bestemmelse af linje m
E = (3+10)/2;(4+11)/2 = E(6,5;7,5)
Koordinatsættet til BC = (10-3) over (11-4) = (7 over 7)
m : 7x+7y-14=0
løsningsforslag til b)
Beregning af koordinatsættet F skæring mellem l og m
l = 17x-7y=2
m = x + y = 2
Ved hjælp af determinantmetoden=
d = (17*1) - 1*(-7) = 24
dx = 2-(-14) = 16
dy = 34-2 = 32
Skæringspunktet F(x,y) = dx/d;dy/d = 16/24;32/24 Hvilket giver nogle helt tossede små tal med alt for mange deicmaler (0,666;1,777 ca.)
Hvor har jeg lavet en fejl. Har stirret mig temmeligt blin på den.
Har tegnet den ind i et koordinatsytem og F skulle være noget der ligner (-2,15) sådan ca.
Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte (hjælp til fejlfinding)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
