Matematik

Irriterende opgaver

05. april 2007 af uksomi (Slettet)
Jeg kan ikke rigtig forstå opgaven, der lyder:
Et punkt D ligger på linjestykket AB ( A(2,0,0) og B(0,3,0)), således at lADl=5*lBDl. Jeg skal bestemme koordinatsættet til D. Jeg finder ligning for parameterfremstillingen gennem AB. Ligning for parameterfremstillingen der har retningsvektoren AB og som går gennem punktet A er:

(x,y,z)=(2,0,0)+t(-2,3,0)
skal man så beregner t ved at indsætte parameterfremstillingens koordinater ind i lADl=5*lBDl?

Jeg kan ikke rigtig komme videre med mine udregninger her. Jeg håber at der er et bedre løsningsforslag.


En anden opgave, som jeg også har problemer med:

Der oplyses, at en plan i et koordinatsystem i rummet er bestemt ved:

2x-2y+z=10
og et punkt P(5,1,20). Punktet Q den vinkelrette projektion af P på planen alfa:
Jeg skal bestemme koordinatsætttet til punktet Q.
Jeg benytter formlen for projektion for at bestemme koordinatsættet til Q, når jeg kender at alfas normalvektor er bestemt ved n=(2,-2,1) og P(5,1,20) og projektionen af P på alfa bliver:

P på alfa= P*n/lnl *n=((5,1,20)*(2,-2,1)/(2^2+(-2)^2+1^2)^(1/2))*(2,-2,1)

Er det sådan, man skal gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2007 af mathon


vektoropgave
se
http://peecee.dk/?id=38153

Svar #2
05. april 2007 af uksomi (Slettet)

Du har givet mig den forkerte opgave :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2007 af Esbenps

Jeg kan lige nå at svare på den første opgave. Du ved, at |AD|=5*|BD|. Dette medfører, at

|AB| = |AD| + |BD| = |AD| + 1/5*|AD| = 6/5*|AD|,

hvilket giver, at

|AD| = 5/6*|AB|.

Da vi befinder os på en ret linje, vil alle disse vektorer være parallelle, og man har nu, at

vektor(AD) = 5/6*vektor(AB).

Vektoren fra A til B kan du regne ud, da du jo har koordinaterne. Man får nu ved simpel vektorregning:

vektor(OD) = vektor(OA) + vektor(AD).

vektor(OA) er bare koordinatsættet til A og vektor(AD) har du lige bestemt. Resultatet bliver vektor(OD) som er koordinatsættet til D.

Håber dette giver mening.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2007 af Esbenps

Jeg kan lige nå at svare på den første opgave. Du ved, at |AD|=5*|BD|. Dette medfører, at

|AB| = |AD| + |BD| = |AD| + 1/5*|AD| = 6/5*|AD|,

hvilket giver, at

|AD| = 5/6*|AB|.

Da vi befinder os på en ret linje, vil alle disse vektorer være parallelle, og man har nu, at

vektor(AD) = 5/6*vektor(AB).

Vektoren fra A til B kan du regne ud, da du jo har koordinaterne. Man får nu ved simpel vektorregning:

vektor(OD) = vektor(OA) + vektor(AD).

vektor(OA) er bare koordinatsættet til A og vektor(AD) har du lige bestemt. Resultatet bliver vektor(OD) som er koordinatsættet til D.

Håber dette giver mening.

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2007 af dnadan (Slettet)

2)
Du har en normalvektor og et punkt, herfra kan du nu opskrive en parameterfremstilling for denne linje.
Her ved du, at Q også ligger på, dermed kan Q's skrives som parameterfremstillingen.
Indsæt nu denne parameterfremstilling og løs den ligning der fremkommer(t=...)
Når dette er gjort, indsættes t-værdien i parameterfremstillingen, hvormed punkter Q nu er fundet...

Håber det gav mening

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2007 af mathon

Sorry!!!

korrektion af #1
se
http://peecee.dk/?id=38186

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2007 af Esbenps

Mathon, burde du ikke give lidt forklaring til dine udregninger? Ellers hjælper det jo hat...

Svar #8
06. april 2007 af uksomi (Slettet)

hvorfor -5?

Svar #9
06. april 2007 af uksomi (Slettet)

#5
Jeg får nogenlunde de samme resultater!

Svar #10
06. april 2007 af uksomi (Slettet)

Hvilken forskel gøre det, om man gøre det ene eller det andet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. april 2007 af dnadan (Slettet)

#10
De andres forslag til løsning er til første opgave, min er til opgave 2.

Svar #12
06. april 2007 af uksomi (Slettet)

hm, ja. Det ved jeg skam godt. Men med hensyn til dit foreslag: kan man da benytte sig af begge metoder, dvs. den metode jeg viste i #0 og den metode som du viste mig?

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. april 2007 af dnadan (Slettet)

#12
Jeg kender ingen formel, hvormed projektionen af et punkt på en plan kan findes...
Og det gør min bog heller ikke, så ved ikke hvilken formel du benytter dig af...

Brugbart svar (0)

Svar #14
07. april 2007 af Esbenps

Der er heller ikke nogen direkte formel. Her er man nødt til at resonere sig frem til en metode:

Du kender ligningen for planen, hvilket betyder, du også har en normalvektor. Hvis man så forestiller sig en linje vinkelret på planen (dvs. med normalvektoren som en retningsvektor) og gennem dit punkt, så ville denne linjes skæringspunkt med planen være projektionen af punktet på planen.

Prøv om du kan bestemme en parameterfremstilling for denne linje...

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. april 2007 af Esbenps

#13: Jeg gik vist for hurtigt frem. Glemte det var uksomi, som stillede opgaverne...

Skriv et svar til: Irriterende opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.