Fysik

Skråplan, hastighed

07. april 2007 af Søren_B (Slettet)
Et glat skråplan har hældningen 30grader. Et legeme starter ved foden af skråplanet med en hastighed på 8m/s op ad skråplanet. Der er en gnidningskoefficient på 0,16.

Hvor langt vil det kunne bevæge sig op ad skråplanet inden det standser?

Jeg tænkte på at bruge E_pot og E_kin, men jeg kan ikke se, hvorledes gnidningen skal flettes ind i dette udtryk?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2007 af Esbenps

Du kan ikke bruge E_pot og E_kin i dette tilfælde, da der er gnidning med i spillet. Hvis der ingen gnidning var, ville du godt kunne...

Ideen nu er derimod at se på alle kræfter, som påvirker legemets bevægelse i retningen parallelt med skråplanet. Der er dels en friktionskraft, som er givet ved F_f = mu * F_N, hvor F_N er normalkraften. Da denne altid er modsatrettet bevægelsesretningen vil den pege ned langs med skråplanet.
Derudover er der en tyngdekraft, som kan splittes op i to komposanter: En parallelt med skråplanet og en vinkelret på. Den vinkelret på er den, som giver normalkraften. Den langs med er den, som vil trække legemet ned ad skråplanet.

Du kan nu lægge disse to kræfter sammen til en resulterende kraft på legemet, og du kan nu benytte den almindelige teori om legemer under konstant acceleration til at bestemme længden legemet vil bevæge sig, før dets hastighed er 0.

Svar #2
07. april 2007 af Søren_B (Slettet)

Ok tak, det hjalp. Jeg har et spørgsmål til, hvis du har tid.

En kasse er placeret på et skråplan, der har vinklen alfa, og kassen er forbundet til en anden kasse M2 (via en trisse), som er på et andet skråplan med en vinkel beta. Der er tale om et underlag med friktion.

Hvordan vil jeg kunne finde accelerationen på kasserne, hvis vi antager at masserne er således: m2 > m1

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2007 af Esbenps

Som med alle klassisk mekanik-opgaver starter jeg altid med at opskrive samtlige kræfter og deres relationer til hinanden. En tegning hjælper ufatteligt meget. Derefter har man x antal ligninger med forhåbentlig x eller færre ubekendte, som man så bare kan bestemme.

Hvis jeg lige må bruge dit sidste spørgsmål ("Mekanik, gnidning") som eksempel først. Der havde jeg følgende ligninger:

F_t = mg (for klods m)
Ff = Mg*mu (for klods M)
Fres,m = Ft - Fs
Fres,M = Fs - Ff

Snorekraften Fs er den kraft, som hiver klodserne ind mod trissen. Nu kunne man under antagelsen af at begge klodsers accelerationer er ens isolere og bestemme accelerationen a.

Situationen her er dybest set den samme bare en smule mere indviklet.
Hver klods vil blive accelereret af tyngdekraften nedad med en kraft F_ned = F_t * sin(alpha/beta).
Begge klodser påvirkes af en friktionskraft, som er givet ved F_f = mu*F_N = mu*F_t*cos(alpha/beta). Husk at overveje hvilken retning F_f'erne har.
Nu kan du så opstille Fres,m og Fres,M, fx som noget i retning af Fres,m = F_ned - F_snor - F_f, hvis altså klodsen bevæger sig nedad og F_f derfor er rettet op ad planet.

Jeg tror, du bliver nødt til at komme med et mere specifikt svar, hvis du vil have en mere specifik forklaring. Ellers kan jeg lige prøve at opstille disse ligninger, hvis du går i stå...

Svar #4
07. april 2007 af Søren_B (Slettet)

Hej Esben

Det er smukt - jeg vil nørkle videre, så er jeg sikker på, at den falder på plads. Tak skal du have.

Skriv et svar til: Skråplan, hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.