Matematik

Hjælp med 2 asymptoter

09. april 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)
Jeg har denne funktion:

f(x)=(5x-1)/(2x+6)

Jeg skal finde de 2 asymptoter der er! Men jeg er en hat til det! En der kan hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2007 af Esbenps

Jeg vil hjælpe lidt på vej ved at spørge, hvad sker der med f(x) når x går mod -3?

Hvis nu man fx omskriver din funktion ved at forkorte brøken med x, så får man:



Hvad sker der nu med f(x), når x går mod plus eller minus uendelig? Se på hvad der sker med 1/x når x går mod plus/minus uendelig...

Hvordan kan man tolke svarene på disse spørgsmål?

Svar #2
09. april 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Ja jeg har meget svært ved at tænke i de der baner! Jeg er bange for at du er nødt til at hjælpe mere :) Hvis du vil....

For det er så abstrakt for mig det her!!

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2007 af Esbenps

Hvor er det, du mister tråden? Betydningen af at noget går mod noget andet?

At x går mod 0 betyder bare, at man giver x værdier MEGET MEGET tæt på 0. Fx x = 0.000000000000000000001. Du kender fx funktionen f(x) = 1/x. For at illustrere det kan man se på følgende funktionsværdier:

f(1000000000) = 1/1000000000. Dette er næsten lig med 0.
f(100) = 1/100 = 0.01
f(10) = 1/10 = 0.1
f(1) = 1/1 = 1
f(1/10) = 1/(1/10) = 10
f(1/1000000) = 1/(1/1000000) = 1000000

Som du kan se, ved meget små x-værdier bliver funktionen meget meget stor. Omvendt ved meget store x-værdier bliver den meget meget lille.
Dvs. at 1/x går mod 0 når x går mod uendelig (1/x --> 0 for x --> oo)
og at 1/x går mod uendelig når x går mod 0 (1/x --> oo for x --> 0).

Prøv så nu at se på din funktion f(x)=(5x-1)/(2x+6). Hvad sker der hvis du lader x gå mod -3? Dvs. du sætter x til at være værdier som fx 3.0000000000001.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2007 af Esbenps

I sidste sætning mener jeg selvfølgelig at du fx sætter x til -3.0000000000001.

Svar #5
09. april 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke fatte den tankegang.. Hvilke 2 asymptoter kan du så finde ved denne metode?

For jeg tror virkelig jeg har brug for endegyldige eksempler her!

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2007 af Esbenps

Du får en lodret asymptote ved x=-3 og en vandret ved y=5/2.

En asymptote er bare et udtryk for, at grafen for funktionen nærmer sig en værdi i nogle grænsetilfælde. For eksempel din funktion f(x)=(5x-1)/(2x+6):

Hvad sker der når man lader x gå mod -3? Dvs. vi indsætter x-værdier MEGET tæt på -3:

f(-3.0000000001) = (5*(-3.0000000001)-1)/(2*(-3.0000000001)+6)
=(-16.0000000005)/(-6.0000000002+6) = -16.0000000005/0.0000000002.

Her divideres et tal med et meget småt tal, hvilket giver en MEGET høj værdi. Det betyder, at når x når mod -3, går f(x) og dermed grafen mod uendelig, hvilket betyder en lodret asymptote ved x=-3.

Prøv at tegne funktionen ind på din lommeregner. Det hjælper rigtig meget. Der vil du kunne se, at grafen går amok (dvs. går mod uendelig) når x nærmer sig -3...

Skriv et svar til: Hjælp med 2 asymptoter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.