Biologi
Blodtype - donorer og modtagere
14. april 2007 af
Philosophia (Slettet)
Hej!
Hvis jeg har A rhesus negativ som blodtype, hvilke blodtyper vil jeg kunne modtage ved f.eks. en blodtransfusion? Og hvilke andre personer ville jeg kunne hjælpe med mit blod? Hvad skal deres blodtype være?
På forhånd tak
Philosophia
Hvis jeg har A rhesus negativ som blodtype, hvilke blodtyper vil jeg kunne modtage ved f.eks. en blodtransfusion? Og hvilke andre personer ville jeg kunne hjælpe med mit blod? Hvad skal deres blodtype være?
På forhånd tak
Philosophia
Svar #1
15. april 2007 af stud.med (Slettet)
AB0 systemet består af typerne 0(nul),A, B og AB. Forklaringen på dette system er følgende:
Erythrocyttens (og alle andre cellers) membran er et flydende globulært (rundt) dobbeltlag af lipider, som det så oftest er skitseret i diverse lærerbøger. Dog har lærerbøgerne den fejl at selve lipid-dobbeltlaget ser fuldstændigt glat ud - det kunne ikke være mere forkert.
Faktisk sidder der en masse antenneagtige komponenter og stikker ud fra membranen så cellen lidt ku ligne et søpindsvin. Disse antenner består af glykoproteiner, proteoglykaner og complexe lipider det kort fortalt er lange kæder af sukre der sidder sammen i en unik struktur - dvs. de har hver forskellig "kode" af sukkermolekyler (der findes mange former for sukre - glukose, lactose, mannose, fructose osv. og dermed stor mulighed for kodeforskel)
Ideen bag galskaben er at disse fungerer som forskellige unikke antenner, følere og identifikationssites for cellerne i kroppen. Og AB0 systemet er netop opbygget ud fra sådan et system der har en specifik antenne.
Generelt består denne af tre komponenter, en hovedstilk (H-substansen) samt to forskellige sidestilke (sukrene A og B) der stikker ud fra hovedstilken lidt ligesom børsterne på en flaskerenser. Hvis du vil gå i detaljen hedder sukker A=N-acetylgalactosamin og B=galactose.
Hvis du er type 0 har du ikke koplet hverken A eller B på hovedstilken. Kroppen danner her antistoffer mod de sidegrupper den ikke har, altså ved 0 både A, B og AB så du kan kun modtage fra en 0-doner uden at der sker et immunrespons mod "de fremmede sidegrupper."
Dog kan man ikke danne antistoffer mod selve hovedstilken så typerne A, B og AB kan godt modtage 0-blod.
Type A - dig - har tilkoplet sidestilk A på hovedstilken, og du danner antistoffer mod B og AB. Du kan modtage blod fra A og 0 doner.
Type B har tilkoplet sidestilk B på hovedstilken og danner derfor antistoffer mod A og AB. Kan modtage fra 0 og B-doner.
Type AB har både A og B sidestilk påkoplet hovedstilken - den har det hele - og har derfor ikke mulighed for at danne antistoffer mod noget. Derfor kan den modtage fra alle blodtyperne - 0,A,B og AB. Dog kan den kun donere til AB idet både A, B og 0 ser den som fremmede og danner antistoffer mod den.
Så opsumering gir:
Type 0: Modtage fra 0 |Donere til 0, A,B,AB
Type A: Modtage fra 0,A |Donere til A,AB
Tybe B: Modtage fra 0,B |Donere til B,AB
Tybe AB: Modtage fra 0,A,B,AB |Donere til AB
Rhesus-systemet er "same old story" som det ovenstående.
Rh- kan betragtes som type 0, altså den danner antistoffer mod Rh+ og kan kun modtage fra Rh-.
Rh+ er som type AB og kan modtage fra både Rh+ og Rh-, men altså kun donere til Rh+.
Rh+: Modtage fra Rh+, Rh- |Donere til Rh+
Rh-: Modtage fra Rh- |Donere til Rh+, Rh-
Så nu burde spørgsmålene være til at finde ud af, og hvis ikke er du velkommen til at skrive en besked.
Erythrocyttens (og alle andre cellers) membran er et flydende globulært (rundt) dobbeltlag af lipider, som det så oftest er skitseret i diverse lærerbøger. Dog har lærerbøgerne den fejl at selve lipid-dobbeltlaget ser fuldstændigt glat ud - det kunne ikke være mere forkert.
Faktisk sidder der en masse antenneagtige komponenter og stikker ud fra membranen så cellen lidt ku ligne et søpindsvin. Disse antenner består af glykoproteiner, proteoglykaner og complexe lipider det kort fortalt er lange kæder af sukre der sidder sammen i en unik struktur - dvs. de har hver forskellig "kode" af sukkermolekyler (der findes mange former for sukre - glukose, lactose, mannose, fructose osv. og dermed stor mulighed for kodeforskel)
Ideen bag galskaben er at disse fungerer som forskellige unikke antenner, følere og identifikationssites for cellerne i kroppen. Og AB0 systemet er netop opbygget ud fra sådan et system der har en specifik antenne.
Generelt består denne af tre komponenter, en hovedstilk (H-substansen) samt to forskellige sidestilke (sukrene A og B) der stikker ud fra hovedstilken lidt ligesom børsterne på en flaskerenser. Hvis du vil gå i detaljen hedder sukker A=N-acetylgalactosamin og B=galactose.
Hvis du er type 0 har du ikke koplet hverken A eller B på hovedstilken. Kroppen danner her antistoffer mod de sidegrupper den ikke har, altså ved 0 både A, B og AB så du kan kun modtage fra en 0-doner uden at der sker et immunrespons mod "de fremmede sidegrupper."
Dog kan man ikke danne antistoffer mod selve hovedstilken så typerne A, B og AB kan godt modtage 0-blod.
Type A - dig - har tilkoplet sidestilk A på hovedstilken, og du danner antistoffer mod B og AB. Du kan modtage blod fra A og 0 doner.
Type B har tilkoplet sidestilk B på hovedstilken og danner derfor antistoffer mod A og AB. Kan modtage fra 0 og B-doner.
Type AB har både A og B sidestilk påkoplet hovedstilken - den har det hele - og har derfor ikke mulighed for at danne antistoffer mod noget. Derfor kan den modtage fra alle blodtyperne - 0,A,B og AB. Dog kan den kun donere til AB idet både A, B og 0 ser den som fremmede og danner antistoffer mod den.
Så opsumering gir:
Type 0: Modtage fra 0 |Donere til 0, A,B,AB
Type A: Modtage fra 0,A |Donere til A,AB
Tybe B: Modtage fra 0,B |Donere til B,AB
Tybe AB: Modtage fra 0,A,B,AB |Donere til AB
Rhesus-systemet er "same old story" som det ovenstående.
Rh- kan betragtes som type 0, altså den danner antistoffer mod Rh+ og kan kun modtage fra Rh-.
Rh+ er som type AB og kan modtage fra både Rh+ og Rh-, men altså kun donere til Rh+.
Rh+: Modtage fra Rh+, Rh- |Donere til Rh+
Rh-: Modtage fra Rh- |Donere til Rh+, Rh-
Så nu burde spørgsmålene være til at finde ud af, og hvis ikke er du velkommen til at skrive en besked.
Svar #2
16. april 2007 af Nitrogen Triiodid (Slettet)
Det er lidt interressant det med Rhesus, jeg kunne godt li at vide om en fx. ARh- ville kunne tage blod fra en 0Rh+ ???
Skriv et svar til: Blodtype - donorer og modtagere
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
