Matematik

9. klasses matematik!

19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)
Sidder her med følgende opgave: http://peecee.dk/?id=40424

stykke3.3 og 3.4 volder mig store problemer! Er der ingen der kan hjælpe!?

Svar #1
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

PS: for bedre billedekvalitet, klik da på "større billede". Bemærk at der kan gå op til 10 sek. før billedet vises!

Svar #2
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

Slet inge? Har været igang siden klokken 19, så det ville være rat hvis en eller anden kunne hjælpe, så jeg kunne få lidt søvn! :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2007 af Esbenps

Opgave 3.3:
Hældningstallet a kan udregnes som følgende:

a = (y2-y1)/(x2-x1),

hvor du har to punkter på linjen P(x1,y1) og Q(x2,y2).
Eksempel: (tallene passer ikke)
Forbruget i 1990 er 250.
Forbruget i 2005 er 275.
Dette giver to punkter P(1990,250) og Q(2005,275). Man får nu:

a = (275-250)/(2005-1990) = 25/15 ~ 1.6667kg/år (1.6667 kg pr. år)

Opgave 3.4:
Du kender fx forbruget i 2004. Der er 11 år fra 2004 til 2015. Du ved, at hældningstallet a angiver stigningen af forbrug pr. år. Det vil sige, hvis du ganger hældningstallet a med 11 så får du stigningen i forbruget på 11 år. Denne kan du så lægge til forbruget i 2004...

Svar #4
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

wow, er du sikker på at 3.3 giver så meget? spørger bare! :)

Svar #5
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

det er jo 1,7 ton pr. år! Det er jo den gennemsnitlige stigning i papirforbruget pr år man skal finde?

Svar #6
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

Udefra anskuelse af kurven, vil jeg påstå at den gennemsnitlige stigning vil være på 4,3kg pr. person.

(0,4cm:2,3cm) · 25kg = 4,348kg

eller tager jeg fejl?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2007 af Esbenps

Punktummet er et komma. Har bare vænnet mig for meget til engelsk notation. Desuden er det et eksempel, så du kunne se metoden. Tallene er opdigtet. Prøv at gøre det selv...

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. april 2007 af Esbenps

Jeg kan ikke helt huske niveauet i 9. klasse. Måske vil din lærer bare have, at du fatter linealen og måler, hvor meget linjen vokser i løbet af et år.

Jeg er dog sikker på, han vil synes, det er flot, hvis du gør det på denne måde. Den er desuden mere præcis; især hvis du vælger to punkter, som ligger langt fra hinanden.

Svar #9
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

Forbruget i 1987 er 221.
Forbruget i 2001 er 252.

(252-221)/(2001-1987) = 2,214 pr år?

Svar #10
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

er dette korrekt?

Svar #11
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

blot udefra anskulese kommer jeg frem til 5kg pr år?

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. april 2007 af Esbenps

Metoden er korrekt. Du skal blot huske, at det er den stiplede linje du skal aflæse forbrugene på. Det er den der angiver det gennemsnitlige forbrug...

Svar #13
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

ok tusind tak! :)

Men forstår desværre ikke hvad du mener ved 3.4?

Brugbart svar (0)

Svar #14
19. april 2007 af Esbenps

Hvis jeg hurtigt ser på linjen, så ser det ud til at det bliver omkring 2,5kg/år. Det resultat får du sikkert også, hvis du regner det ud med den stiplede linje...

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. april 2007 af Esbenps

Jeg mener, at du nu kender hældningstallet, som jo angiver stigningen i forbrug på ét år. Hvis du så ganger den med 11, så er det stigningen i forbrug på 11 år. Hvis du så kender forbrugt i 2004 og så lægger det gennemsnitlige forbrug på 11 år til, så har du forbruget i 2015, da der er 11 år mellem 2004 og 2015...

Svar #16
19. april 2007 af Alkymisten (Slettet)

ja,så får jeg 2,4333

Skriv et svar til: 9. klasses matematik!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.