Matematik

matematik: 1.g niveau

07. april 2004 af Jordbær (Slettet)
hej, jeg vil blive meget glad hvis der er nogen der har lsyt til at hjælpe med denne opgave:

Familien Jensens forbrug af fjernvarmevand er på 3100 kWh. Hvor mange m^3 fjernvarme løber der til og fra deres hjem, når fremløbstemperaturen er 50 grader og tilbageløbstemperaturen 20 grader?

formlen er: E=m*c*T

er dette udregnet rigtigt:

m = ?
c= 4180
T=30 grader

3100 = m*4180*30
m=3100/(4180*30)
m=____


Svar #1
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

m bliver 0,025
DEt virker meget forkert... hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

E=3100 kWH=3100000 Joule
c=4,18 Joule/(gram*grad)

Du skal huske at regne med standardenheder på alle tal, hvis du ikke tager enhederne med i ligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Ups ja, det giver også kun 1/4 liter vand. Det lyder meget mærkeligt.

Svar #4
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

C for vand er = 4180 J/kg/°C
skal det laves om til 4,18?

Men er fremgangsmåden rigtig?

og bliver det:
3100000J / (4180*30) = 27,7 m3

eller:
3100000 J / (4,18*30) =24720,9 m3

Men takker for hjælpen igen!

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2004 af Butcher_hik (Slettet)

#4
For det første er specifik varmekapacitet(c) ikke j/kg/C det er j/kg*K. så fik vi det på plads.

c for vand er og har aldrig været 4180 j/kg*K det er 4,18 j/kg*K og det er et tal du finder ved at slå op i en databog!. Derfor vil det sidste være det rigtige...

Håber du fik lidt mere styr på det :)

Svar #6
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

mange tak!! ;-)
men i mine papirer står der at der skal bruges 4180 J for at opvarme 1 kg vand 1 grad. dvs. 4180 J/grader/kg...
Det er derfor lidt forvirrende... :-S

men nu går jeg ud fra at I begge to har ret..


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2004 af Butcher_hik (Slettet)

jovist der går 4180 j for at opvarme 1 kg vand 1 grad. men du skal regne i rene SI-enheder dvs ikke kg med g så du skal have den energi det tager at opvarme 1 g vand 1 grad og dvs du skal regne lidt (4180*10^-3) og så får du at det tager 4.18 j at opvarme 1 g vand 1 grad C ;)

Svar #8
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

okey dokeynu kan jeg meget bedre forstå det!!takker fordi du skar det ud i pap :-D

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2004 af Butcher_hik (Slettet)

håber du er med...?

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2004 af Butcher_hik (Slettet)

hehe kanon ingen problem da..du spørger bare..

Svar #11
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

jepper!:)

Svar #12
07. april 2004 af Jordbær (Slettet)

hey hvis du har tid, vil du såp msåke hjælpe med en anden opgave: https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=33327

er ret forvirrende....

Brugbart svar (0)

Svar #13
07. april 2004 af Butcher_hik (Slettet)

kan jeg da :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. april 2004 af Vegeta (Slettet)

SI-enheden for masse er kg!
Vands c er 4180 (J/(kg*K))
Hvis du bruger 4,18 skal du huske på at så er det kJ og kg du regner med!
#2 Hvordan kan du få 3100 kWh til
3,1 MJ?? Altså 1 kWh = 3,6 MJ, så vil 3100 kWh være = 11,16 GJ (hmm sikker på det er 3100 kWh, det er altså meget!!)
E = 11.160.000 kJ
c(vand) = 4,18 kJ(kg*K)
m = E/(c*(delta)T) = 88.995 kg

Ret mig hvis jeg har taget fejl!

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Ups nej, det gør du ikke. Det var mig, der glemte at tage højde for forskellen på timer og sekunder :-$

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. april 2004 af Windcape (Slettet)

Det lyder lidt mere af Fysik, end matematik....

Skriv et svar til: matematik: 1.g niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.