Matematik

Halveringstid (1.g, svært)

19. april 2007 af de_gale (Slettet)
"Indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28*10^9 år.
Bestem hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^8 år.
Bestem hvor lang tid der går, før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10% af den oprindelige værdi."
Hvordan skal jeg løse dette?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2007 af bluegambler (Slettet)

prøv at bruge et eksempel til at beregne ud fra, det kan gøre det mere overskueligt. f.eks. sig at du som udgangspunkt har 1 kg radioaktivt stof.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2007 af mathon

N = No*a^t

1/2*No = No*a^T½

1/2 = a^T½

a = (1/2)^(1/T½)



til senere:
ln(a) = (1/T½)*ln(1/2)






til sidste spørgsmål

0,1*No = No*a^t


0,1 = a^t

ln(0,1) = t*ln(a)

t = ln(0,1)/ln(a)

t = ln(0,1)/[(1/T½)*ln(1/2)]

Svar #3
19. april 2007 af de_gale (Slettet)

Hvad er "No"?

Svar #4
19. april 2007 af de_gale (Slettet)

og "N" for den sags skyld - resten er jeg med på. Selvom jeg ikke forestår hvorfor du skriver et eller andet =...^t - umiddelbart er det kun T½ der er interessant - eller er t endnu et begreb jeg ikke kender?

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2007 af mathon

t er tiden i år

N er antal radioaktive atomer til tiden t

No er antal radioaktive atomer til tiden 0

Svar #6
19. april 2007 af de_gale (Slettet)

Ok tak, men skal jeg ikke have b for at regne ud hvor meget der vil være efter 8,50*10^8 år?

Svar #7
20. april 2007 af de_gale (Slettet)

Nu fik jeg løst den selv ved at skabe to punkter (0;1000) og (1,28*10^9;500) - ved så at sige selv at skabe mit b/min startværdi. Er lidt skuffet over mangel på hjælp. Fik ikke brug for at tage ln af noget som helst, så forstår ikke hvorfor du har skrevet det...

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2007 af mathon

#7

...det var kun dig, som kendte (0;1000)og deraf (1,28*10^9;500), hvorfor ingen har haft mulighed for at argumentere herudfra.

Din skuffelse over ikke at blive hjulpet på et grundlag, ingen andre kendte, er derfor grundløs og dermed urimelig!




Svar #9
20. april 2007 af de_gale (Slettet)

Jeg kendte ikke (0;1000) den skabte jeg selv...

Min skuffelse over ikke at blive hjulpet er altså ikke grundløs eller urimelig.

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2007 af mathon


det afgørende er, at N/No = 0,5 uanset de absolutte størrelser

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. maj 2007 af super-this (Slettet)

hvad fik du så resultatet til i procent? altså i første del?

Skriv et svar til: Halveringstid (1.g, svært)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.