Kemi

Udregning af ligevægtskonstant

22. april 2007 af bozack3 (Slettet)
Jeg skal udregne ligevægtskonstanten for følgende reaktion:

ZCl3 (s) + 3 H2O (l) --> ZH3 (aq) + 3 HClO (aq)

(Z er bare en forkortelse for en sidegruppe)

Og det eneste jeg kender er koncentrationen af HClO. Udtrykket for ligevægtskonstanten Kc må være givet ved:

Kc = [ZH3] * [HClO]^3 / [ZCl3] * [H2O]^3

ikke?

Hvordan kommer jeg videre derfra så kan rent faktisk kan udregne ligevægtskonstanten?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Rene faste stoffer indgår IKKE i ligevægtskonstanten.

Kan du sige noget om [ZH3] i forhold til [HClO] ?

Hvis du antager, at [H20] er konstant medtages denne sædvandligvis heller ikke i ligevægtskonstanten.

Prøv om du ikke kan udtrykke Kc udelukkende ved HClO

Svar #2
22. april 2007 af bozack3 (Slettet)

Hmm det vil sige at ligevægtskonstanten kommer til at hedde:

Kc = [ZH3] * [HClO]^3

Og så er det vel den sammenhæng at:

[ZH3] = 3 * [HClO]

så den kommer til at hedde:

Kc = 3 * [HClO] * [HClO]^3
= 3 * [HClO]^4

Eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Næsten!

[ZH3] = 1/3 [HClO]

Resten er OK

Svar #4
22. april 2007 af bozack3 (Slettet)

okay :)

Jeg har altså formelen:


? Giver det mening at ligevægtskonstanten er så lille? (Koncentrationen af HClO har jeg fundet i en tidligere opgave..)

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvorfor skulle det ikke give mening?

Hvis K var meget stor, ville det jo gå i opløsning meget hurtigt

Svar #6
23. april 2007 af bozack3 (Slettet)

hmm fair nok, så må jeg jo regne med det er rigtigt :) mange mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: Udregning af ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.