Matematik

Matematik: c-niveau..hjælp

17. april 2004 af Jolly (Slettet)
Hey, jeg er helt blank så ville høre om der er nogen der kan gi' mig et par hints til at komme i gang med den nedenstående opgave..

1) I en bestemt person produceres der varme med effekten 84 W ved stofskifteprocesserne.

Hvor længe varer dte før der i personen er produceret 100 kj?
personens varmekapacitet er 250 kJ/grad

skal man bruge den formel der siger:
effekt = tilført energi/tid?
I så fald ved jeg ikke hvad jeg skal sætte ind - kun at 80 w skal stå i stedet for effekt..

håber der er nogen der har tid til at hjælpe.. på forhånd tak1



Svar #1
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

tror jeg har fundet ud af det nu.. det er helt anden formel der skal bruges ik?

E=m*c*T ?

men spørgsmålet er så hvordan man laver W om til kj? nogle der kan hjælpe? er det noget med at joule og watt er det samme?
hvis det er rigtigt så må 80W = 80 J, altså 80 J = 80000 kJ? (80 W =80000 kJ)

kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

For det første, er det her fysik og ikke matematik :)

Du skal bruge formlen P = E/t (som du jo også skriver til at starte med)

Hvor P er effekten. Du skal bar isolere t i ligningen ikke andet, da du kender E (10 kJ = 10.000 J)

t = E/P

Er du med?

Svar #3
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

ups... har vidst fuldstændig misforstået opgaven :-S
Men takker! :)

Vil det så sige:

100 kj /80 w? og giver det så i sekunder?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

Du skal huske at omregne energiomsætningen til Si-enheden J, og ja det giver i sekunder da enheden for W er joule per sekund, dvs.

(100.000 J)/(80 W) = 1250 s = 20 min 50 s cirka

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2004 af erdos (Slettet)

Det Jolly skriver i #3 er jo i og for sig korrekt. kJ er ligeså meget en SI-enhed som 1000 J er det.

Dvs. 100 kJ = 100.000 J. Personligt er jeg stor tilhænger af at bruge nano, yocto, peta, giga osv i stedet for at skrive rigtig små og store tal. Hvis du (Jolly) har en databog, kan du først i denne se, hvilke bogstaver du kan sætte foarn enheden for at lave sådanne notationer.

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

amen, man bruger da enheden J i denne sammenhæng, man siger ikke 100 kJ / 80 W

Så skulle man også angive W i kilo hvis man vil have resultatet i sekunder..

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2004 af erdos (Slettet)

kilo skal bare ses som et tal... Der er intet forkert i at skrive 100 kJ / 80 W.

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

Så kan man ligeså godt angive de forskellige præfikser som tier potens altså 10^x. Men ok jeg kan godt se hvad du mener der.

Svar #9
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

jamen tak skal i ha!:)
#5 har desværre ikke en databog :-\\
men hvad hedder bogen? det kan være biblioteket har den...

jeg forstår ikke spørgsmålet io næste opgave?

Hvor meget vil personens temperatur stige på en time, hvis kroppen ikke kan komme af med varmen fra stofskifteprocesserne?

varmen fra stofskifte. = 80 w

skal jeg bruge samme formel som før?

p=e/t

80W = e/1 time

e= 80w*1 time

er det rigtigt? og i så fald bliver energien så i joule eller kj?

håber i kan hjælpe igen..



Svar #10
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

ups får også oplyst at personens varmekaapacitet er 250 kJ/grad...

Ved ikke om dette tal skal bruges i udregningen :-?

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. april 2004 af erdos (Slettet)

Du skal bruge formlen fra før: P=E/t (husk lige hvornår bogstaverne skal være med stort, og hvornår de ikke skal).

Så finder du den energi personen modtager på en time. Og det er 80 W * 3600 s = 288000 J.

Hvis du læser, hvad jeg tidligere har skrevet, hvad er så 288000 J, hvis du i stedet vil angive det som kJ?

Herefter bruger du formlen:

E = m*c*(delta)t, hvor E er den udregnede energi, som personen modtager, c er personens varmekapacitet, og m er personens masse, som jeg går ud fra, at du kender. Med andre ord skal du altså bare isolere (delta)t, som er temperaturtilvæksten!

Er du med?

Kalle

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

Du behøver at ikke finde personens masse du har allerede varmekapaciteten (250 kJ/K), som er jo C = c*m
Så kommer formlen til at se således ud

E = C(Delta)T

Så skal du bar isloere Delta T som Kalle jo også nævner.

Svar #13
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

hej kalle
jeg er helt med på fremgangs måden nu - tak for det!:)

288000 j = 288 kj?

Men jeg får ikke oplyst personens masse nogen steder... så ved ikke helt, hvordan den skal regnes ud?

E=m*c*T
288 kj =m*250kJ/grad*T

288kJ /250 kJ/grad = m*t

?

Svar #14
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

ahhh takker :oD

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. april 2004 af erdos (Slettet)

#12: Her har du helt ret! Min fejl, at jeg ikke så det var varmekapaciteten og ikke den specifikke.

Til Jolly:

288000 j = 288 kj - helt rigtigt, men husk at enheden for energi er joule (J). Det skal være et stort J, som for effekt, hvor det skal være et stort W.

Min fejl med resten - følg #12

Brugbart svar (0)

Svar #16
17. april 2004 af erdos (Slettet)

Hvis du stadig er i tvivl, må du lige komme frem til et facit, så skal jeg nok lige smide det ind på min lommeregner også...

Svar #17
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

288 kJ : 250 kJ/grad = 1,152 grader?



Brugbart svar (0)

Svar #18
17. april 2004 af erdos (Slettet)

I #0 skriver du 84W. Hvad er rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #19
17. april 2004 af Vegeta (Slettet)

Det burd være rigtig hvis personens varmekapacitet virkelig er 250 kJ/K.

Svar #20
17. april 2004 af Jolly (Slettet)

jeps

Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.