Fysik

Resistans og temperatur?

24. maj 2007 af LiL-H (Slettet)
Opgaven lyder:

Glødetråen i en pære er af wolfram. Ved stuetemperatur 20 grader C, måles trådens resistans til 87 ohm med et ohmmeter. Når pæren lyser, optager den effekten 60 W med 230 V.

a) Hvad er trådens resistans, når den lyser?

b) Hvad er trådens temperatur, når pæren lyser?


Jeg sidder og laver nogle opgaver som forberedelse til en fysik prøve imorgen, men jeg har grublet over denne opgave i rigtig lang tid, og jeg kan simpelthen ikke få det rigtige facit :S

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

a) Tja, P = U * I og U = R * I

Svar #2
24. maj 2007 af LiL-H (Slettet)

Hvad er strømstyrken (I) her?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2007 af Stenalt (Slettet)

Kan du jo regne ud fra formlen... Du har P og U...

Brugbart svar (1)

Svar #4
24. maj 2007 af mathon


a) P = U^2/R, hvoraf

R = U^2/P = (230V)^2/(60W)= 230^2/60*(Ohm*A*V/(V*A)=

(881+(2/3))=Ohm

b)
R = R20(1+alfa*delta_t) = R20 + R20*alfa*delta_t

delta_t = (R-R20)/(R20*alfa) =
((2645/3)Ohm-87 Ohm)/(87 Ohm*alfa)

(T-20 C)=
((2645/3)Ohm-87*Ohm)/(87*Ohm*4,5*10^(-3)C^(-1))

(T-20 C) = 2028,1 C

T = 2028,1 C + 20 C = 2048,1 C



Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2007 af mathon


alfa(Wolfram) = 4,5*10^(-3)C^(-1)

fundet i databog

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

Så fik jeg også lige b'eren på plads...jeg kunne slet ikke huske det! (1. års stof)

Skriv et svar til: Resistans og temperatur?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.