Fysik

Modstanden R

31. maj 2007 af berivan23 (Slettet)
en opgave som jeg ikke kan finde ud af håber der er nogen der giver en hånd:

Indformationer til opgaven
KOndensatoren skal kunne oplades til et energiindhold på 200J i løbet af 9s. Højspændingsforsyningen leverer 5,50 kV

Bestem størrelsen af modstanden R

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Du skriver 5,50 kV. Mener du ikke 5,50 KWh? (kilowattimer)
1 kilowattime er 3,600*10^6 Joule

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Du skriver 5,50 kV. Mener du ikke 5,50 KWh? (kilowattimer)
1 kilowattime er 3,600*10^6 Joule

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

hov! jeg km til at trykke 2 gange.

Svar #4
31. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

5.50kV=5500V

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2007 af hensker (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på det her:

U = E / Q <=> Q = E / U

I = Q / t

C = Q / U

U(t) = R * I * (1 - e^(-t/(R*C)))

Så isoler R

Svar #6
31. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

Jeg har aldrig set denne formel, og når jeg kan heller ikke regne den, da jeg ikke kender C

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2007 af peter lind

I den sidste formel i svar 5 skal RI erstattes af den påtrykte spænding V. I denne opgave er det 5,5 kV.

Du skal også bruge at energien i en opladet kondensator er ½C*V^2.

Hvid du ikke har kapaciteten af kondencatoren hvad har du så af data ?

Svar #8
31. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

jeg har ikke andre data'er

Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2007 af mathon


E = 0,5*C*U_max^2, hvoraf

C = 2E/U_max^2 = 2*200J/(5,5*10^3V)^2 = ca. 13,22*10^(-6) J/V^2 = ca. 13,22*10^(-6) J/(V*V) =
ca. 13,22*10^(-6) J/(J*Coulomb^(-1)*V) = ca. 13,22*10^(-6) Coulomb/V = 13,22*10^(-6) F(arad)


U(t) = U_max * (1 - e^(-t/(R*C)))

når t = RC er spændingen steget til (1-e^(-1)) = 0,63*U_max

når t = 2RC er spændingen steget til (1-e^(-2)) = 0,83*U_max

når t = 3RC er spændingen steget til (1-e^(-3)) = 0,95*U_max,

hvorfor
efter 3RC er spændingen steget til så stor en brøkdel af
U_max, at kondensatoren kan betragtes som opladet:

3RC = 9s

R = 9s/(3C) = 3s/(13,22*10^(-6)F)

R = ca. 227*10^3 s/(As*V^-(1)) = ca. 227*10^3 V/A =

ca. 227*10^3 Ohm = ca. 227 kOhm

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2007 af peter lind

Til svar 9.

Der forudsættes at efter de 9s er kondensatoren fuldt opladet. Det kan jeg ikke se er givet i opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #11
31. maj 2007 af mathon


#10

læs "...kondensatoren skal kunne oplades til et energiindhold på 200J i løbet af 9s."

Brugbart svar (0)

Svar #12
01. juni 2007 af peter lind

Der står ikke at den skal kunne oplades til fuldt energiindhold.

I virkeligheden er resultatet baseret på regneusikkerhed. Hvis du regnede helt nøjagtigt vil du få ligningen:

50 = 50*[1 - exp(-t/RC)]

Hvilket kan omregnes til

exp(-t/RC) = 0

Den ligning er der ikke nok løsninger til. Den kan ikke bruges til noget som helst.

Skriv et svar til: Modstanden R

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.