Matematik

En opgave om vektorfunktion

04. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)
Hej
Jeg er ved at forberede mig til skr. matematik. Dette gør jeg ved at regne en masse gamle eksamenssæt igennem. I den sammenhæng er jeg løbet ind i en opgave som jeg ikke lige kan løse. Opgaven lyder som følgende:

En radiostyret modelbil A følger en banekurve, der i et sædvanligt retvinklet koordinatsystem er givet ved:

x(t)=e^(0,5t)*cos(5t)
y(t)=e^(0,5t)*sin(5t) , t E(tilhøre) [0;3]

a)... har jeg lavet

b) Bestem hastighedsvektoren v(t)

Skal jeg differentiere funktionen for banekurven eller hvad skal jeg gøre?

c) Bestem det tidspunkt t E(tilhøre) [0;3] hvor de to biler er tættest på hinanden

Skal jeg her bruge afstandsformlen og så finde minimum for den. Der vil jeg få et punkt, P(x,y), og er x ikke t og y afstanden mellem dem der hvor den er kortest.


Håbet der er nogen der har tid til at hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2007 af baaaay (Slettet)

I b'eren skal gælder i hvert fald, at

v(t) = ( x'(t) , y'(t) )

Du vil få en dybere forståelse for det, hvis du får gennemgået emnet i fysik :-)

Svar #2
04. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)

jeg har godt haft om det i fysik. Det med at hvis man differentiere v(t) får man accelerationen eller sån noget?

Men bare lige for at være sikker så skal jeg godt nok differentiere x(t)y(t) (altså funktionen for banekurven)

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2007 af baaaay (Slettet)

På fysik A får du uddybet med kræfter osv., hvad det vil sige at bevæge sig i banekurve - der lærer du nemlig også, at du bare skal differentiere de to koordinatfunktioner :-)

Svar #4
04. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)

okay, men jeg takker for de hurtige svar :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2007 af baaaay (Slettet)

Det var så lidt :)

Svar #6
05. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)

Men glemte helt at få svar på c´eren. Så hvis nogen kender svaret på følgende opgave er de meget velkomne:


Modelbil A:
x(t)=e^(0,5t)*cos(5t)
y(t)=e^(0,5t)*sin(5t) , t E(tilhøre) [0;3]

Modelbil B:
x(t)=4t-5
y(t)=3t-5 , t E(tilhøre) [0;3]


c) Bestem det tidspunkt t E(tilhøre) [0;3] hvor de to biler er tættest på hinanden.

Skriv et svar til: En opgave om vektorfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.