Matematik

Rentesregning - flere opg som kommer i løbet af dagen

10. juni 2007 af Chabu (Slettet)
Hej

Første opgave jeg gerne lige vil have bekræftet om er rigtig:

En funktionær har tilknyttet en pensionsordning til sin ansættelse. Hver måned indbataler arbejdsgiveren 2000 kr på en pensionskonto. Der indbetales i 20 år hver måned og kontoen forrentes med 0,5% pr. måned.

Altså er:
y = 2000
n = (20*12) = 240 mdr
r = 0,5% pr. mdr

An = 924081,79 kr.

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Formlen:

K = a*((1+r)^n-1))/r

Det giver 924100 kroner

Svar #2
10. juni 2007 af Chabu (Slettet)

#1 får stadig det i #0, men ny opgave:

I forbindelse med en skattegæld på 28.000 kr aftales det, at gælden kan afvikles med en mdr ydelse på 1000 kr. Den sidste ydelse er dog mindre end 1000 kr. Renten aftales til 1% pr mrd.

Hvor mange ydelser skal der betales?

For at gøre det skal jeg jo "omformulere en formel", hvilket jeg ikke lige kan finde ud af.

Jeg har formlen:
A0 = y*((1+r)^n-1))/r

Men hvordan "bytter jeg rundt" så n står alene?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

du løser annuitetsformlem med hensyn til n, sådan her:

n= (ln((S*k-S*a)/s)/ln(k), hvor S er den samlede sum, a er annuiteten k er 1+r.

En lidt kringlet omskrivning, men sådan er der så meget.

Svar #4
10. juni 2007 af Chabu (Slettet)

#3 Hmm.. S = samlede sum, det forstår jeg ikke..

Hvilket tal er det jf. opgaveformuleringen i #2?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

den samlede sum er den, du kalder An

Svar #6
10. juni 2007 af Chabu (Slettet)

Hmm.. kan ikke rigtig få det til at passe. Har kigget i gamle noter og resultatet skal give 33, men kan ikke få det til det.

Kan du hjælpe mig med at få resultatet?

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. juni 2007 af mathon


A_n = y*((1+r)^n-1))/r

hvoraf

n = ln[1+A_n*r/y]/ln(1+r)

Svar #8
10. juni 2007 af Chabu (Slettet)

#7 jeg kan åbenbart ikke finde ud af at sætte rigtigt ind i formlen, kan du hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. juni 2007 af mathon


An = 924081,79 kr er rigtig nok!!!

#1 må have smidt nogle decimaler væk


...men det, som skal give 33, må du skitsere lidt mere detaljeret..

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#9
ja, der er faktisk mit program, jeg skulle have sat det til flere decimaler - tak!

Skriv et svar til: Rentesregning - flere opg som kommer i løbet af dagen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.