Fysik

mekanisk og kemisk energi

11. juni 2007 af thelife (Slettet)
hej


er ved at skrive min notater ind som jeg vil bruge til eksamen, men jeg går ikke så meget i detajler endnu

om i ville se på min notat og hvis jeg skriver noget forkert må i meget gerne sig det til mig eller hvis jeg mangler noget

De syv elementære:

1. Mekanisk energi
2. Elektrisk energi
3. Magnetisk energi
4. Kemisk energi
5. Kerneenergi
6. Strålingsenergi
7. Termisk energi


kemisk energi er noget vi tilføre
fx det kan være mad, benzin


Mekanisk energi= bevægelses energi

Mekanisk energi findes i 2 måder :

Mekanisk = Ekin + Epot


kinetiske energi: hastighed /fart

formel: Ekin =1/2 mV2

m= masse
v=hastighed

fx når vi spiser for man energi fx når vi så løber bruger vi kinetisk energi


potensielle: energi: højde / øgede energi tilførsel
formel: Epot =mgh

g= tyndeacceleration
størrelsen altid 9,82 m/s2

m=massen

h=højde

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2007 af Stenalt (Slettet)

Når du løber bruger du ikke kinetiske energi.. du nomsætter kemisk til kinetisk...

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2007 af adj1 (Slettet)

[kemisk energi er noget vi tilføre
fx det kan være mad, benzin]

Nej. kemisk energi er blot en af de mange energiformer du har nævnt. Den kemiske energi kan omdannes til en anden energiform fx ved exoterme kemiske reaktioner, hvor der bliver dannet termisk energi (varme)

[Mekanisk energi= bevægelses energi] NEJ

[Mekanisk energi findes i 2 måder :
Mekanisk = Ekin + Epot] JA! Dette udelukker det ovenstående. Mekanisk energi er et fællesudtryk for kinetisk og potentiel energi.
kinetisk energi er bevægelsesenergi.
potentiel energi er beliggenhedsenergi. Tænk på at æblet i træet har en potentiel energi der omdannes til kinetisk energi når det falder til jorden. Der omdannes den kinetiske energi så igen til termisk energi og til deformation af æblet.


[kinetiske energi: hastighed/fart] JA hastigheden har en retning, det har farten ikke.

[formel: Ekin =1/2 mV^2
m= masse
v=hastighed ] JA!

[fx når vi spiser for man energi fx når vi så løber bruger vi kinetisk energi] Vi får energi når vi spiser. Denne energi oplagres i kroppen og omdannes til kinetisk energi når vi bevæger os.


[potensielle: energi: højde / øgede energi tilførsel
formel: Epot =mgh ] Det staves potentiel energi. Jf ovenstående.

[g= tyndeacceleration
størrelsen altid 9,82 m/s^2 ] I Danmark, ja.

m=massen
h=højde

Håber at det hjalp dig lidt, ellers så spørg igen.

Svar #3
11. juni 2007 af thelife (Slettet)

ok mange tak





kan der også være kemisk omdannet til mekanisk energi


fx ved exoterme kemiske reaktioner, hvor der bliver dannet termisk energi (varme) ?

den forstår jeg ikke helt håber du vil forklar det på en anden måde

for har ikke hørt om exoterme

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2007 af adj1 (Slettet)

Exoterme kemiske reaktioner er kemiske reaktioner der skaber et varmeoverskud, fx dui hælder ro væsker sammen der danner et nyt stof og bliver varmt. Det modsatte kaldes endoterm, altså når den kemiske process kræver varme. Da bliver din væske kold, og opvarmes derefter af omgivelserne.

Har ikke lige et eksempel i ærmet om hvordan kemisk energi kan omdannes direkte til mekanisk energi, men kemisk energi fx bundet i kul kan brændes, der skaber varme, varmen kan drive en dampturbine og der har du mekanisk energi.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2007 af adj1 (Slettet)

Hovsa, der var vidst et par stavefejl. I 2. linje skulle der stå: "...fx du hælder to væsker sammen..."

Svar #6
11. juni 2007 af thelife (Slettet)

hvad for nogen andre kan kemisk energi kan blive omdannet til en anden energi

eller er det kun til varmeenergi den kan


Svar #7
13. juni 2007 af thelife (Slettet)

det er da mærkelig jeg har hørt, at kemisk energi er bevægelse energi


er det så forkert


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2007 af adj1 (Slettet)

Du har jo selv skrevet det i dine noter!!!
Kemisk energi er IKKE mekanisk energi.
Makansik energi består af potentiel energi (Beliggenhedsenergi) og kinetisk energi (bevægelsesengergi).

Kemisk energi er fx den energi der er i kul og kan omdannes til termisk energi (varmeenergi) ved en kemisk reaktion der kaldes forbrænding. (Du sætter ild til lortet)

Svar #9
13. juni 2007 af thelife (Slettet)

ups jeg mente om mekanisk energi


for du har skrevet i min notat at mekanisk energi er ikke bevægelses energi


Mekanisk energi= bevægelses energi] NEJ


det forstår jeg ikke hvorfor det ikke er
for jeg har hørt det er bevægelses energi
hvis jeg har hørt rigtig

håber for svar

Skriv et svar til: mekanisk og kemisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.