Fysik

Én fysik opgaver - hjælp.

25. april 2004 af Alaza (Slettet)
Jeg har lidt problemer med følgende opgave:

"En cyklist kører med farten 20km/h og bremser hurtigt op, så han kommer til at holde stille. Under opbremsningen afsættes den kinetiske energi som varme i baghjulets nav og i dækket. Vi tænker os, at 75% af energien afsættes i navet, og at dette har massen 0,20kg og består af jern (c jern = 452 J/(kg*grader Celcius). Cyklist og cykel vejer til sammen 81kg. Hvor meget stiger navets temperatur under opbremsningen? Hvor stor bliver en temperaturstigningen, hvis nedbremsningen sker fra den dobbelte hastighed?"

Hvad gør jeg... er helt blank.

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2004 af iB (Slettet)

Du ved at Ekin=m*v^2, og dette giver et resultat i joule. Derefter bruger du formlen for opvarming til at se hvormange grader temperaturen stiger. Ud fra konstanten, c, vil jeg tro, at den formel er E=m*c*dT

Svar #2
25. april 2004 af Alaza (Slettet)

Er det ikke ½*m*v^2 ?

Konstanten c? Kender ikke nogen formel for opvarmning...?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Jo, det er E[kin]=½mv^2.

c er den specifikke varmekapacitet, som kan slåes op i en tabel.

Svar #4
25. april 2004 af Alaza (Slettet)

Dvs. 81*452*hvad er dT = ? i J?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2004 af erdos (Slettet)

dT er temperatur-tilvæksten

Svar #6
25. april 2004 af Alaza (Slettet)

Temperatur tilvæksten ? Ved jeg hvad den er? Tvivler på det er den her måde jeg skal takle den på, for vores lærer har aldrig snakket om det her... har aldrig set noget med dT før. Yderst underligt, og det værste er, at der ikke står en disse om emnet i vores bog.

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2004 af erdos (Slettet)

"Hvor meget stiger navets temperatur under opbremsningen? Hvor stor bliver en temperaturstigningen, hvis nedbremsningen sker fra den dobbelte hastighed?"

Ud fra dette lader det til, at det er temperaturtilvæksten du skal finde! Ved du slet ikke, hvad du skriver?

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2004 af erdos (Slettet)

Og både sproglige og matematikere hører om fomlen E = m * c * dT...

dT er jo delta (tilvækst) temperatur. Sikker på du ikke kender den som en lille trekant med et t efter?

Svar #9
25. april 2004 af Alaza (Slettet)

Jo, jeg ved godt hvad delta er, men har bare ikke set formlen. Vi har slet ikke haft noget om temperaturtilvækst osv. - det er det, som undrer mig. Har snakket med mine klassekammerater, og de er lige ledes forvirrede over opgaven. Tror bare jeg lader den ligge og tager en snak med min lærer i morgen. Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2004 af sontas (Slettet)

Ekin = 0,5*81kg*5,555m/s = 225J
225J*0,75 = 168,75J

168,75J = 0,20kg*452J/kg*K*deltat <=>

deltat= 168,75J/(0,20kg*452J/kg*K)=

1,866*C? Tror der er et eller forkert i mine udregninger...

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2004 af sontas (Slettet)

dum fejl tilgengæld :P
Ekin = 0,5*81kg*(5,55m/s)^2 = 1250J
1250J*0,75 = 937,48J
937,48J = 0,20kg*452J/kg*K*delta <=>
delta = 10,37*C

og ved den dobbelte hastighed gør du det samme bare med 11,11m/s


Skriv et svar til: Én fysik opgaver - hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.