Matematik

Matematik ordbog

20. juni 2007 af Einsteinium (Slettet)
Hej Kloge Mennesker!
Jeg sidder her og skal op til matematikeksamen imorgen.
Tænkte om der ikke lige er en der vil skrive en lille "ordbog" til mig, med nogle fine matematiske udtryk.
Jeg tænker f.eks. sum i stedet for at plusse. Differens i stedet for minus osv. Og nogle flere! Som I mener man kan komme til at få brug for..
Og hvad er det præcis at faktorisere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2007 af KjeldseN (Slettet)

Sig aldrig: Sig i stedet:
plusse lægge sammen
minusse trække fra
flytte noget over. trække fra / lægge til på begge sider af lig med tegnet


lige dem jeg kan komme i tanke om :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

summere i stedet for at lægge sammen
subtrahere i stedet for at trække fra
dividere i stedet for at dele
multiplicere i stedet for at gange

At faktorisere en udtryk for eksempel en ligning vil sige at skrive den op som et produkt:

Eksempel
x^2 +x - 2 = 0 kan faktoriseres til:

(x-1)*(x+2) = 0

du får altså et produkt af to faktorer, der skal være 0, så er det let at se rødderne.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2007 af Mandelbrot (Slettet)

0=ax^2+bx+c <-- Det er en ligning (2.gradsligning)

f(x)=a^2+bx+c <-- Det er en funktion, i dette tilfælde også et polynomium

Hvis du tegner grafen for ax^2+bx+c ind i et koordinatsystem, så har du tegnet grafen for funktionen f(x).

Hvis linjen y=ax+b skærer grafen for funktionen i punktet x0 og kun i x0, er y=ax+b en tangentligning til grafen for funktionen f(x).

Hvis du i et koordinatsystem ser en tangen til en graf omtales den, som en tangent (ikke tangentligning).

Hvis du fx har ligningen y=a*b, og du ved at b=3/a, kan du "substituere" b ind i ligningen y=a*b således:
y=a*3/a=3

Den fuldstændige løsning til differentialligningen dy/dx=k er f(x)=kx+c, hvor c er en konstant. Dvs. løsningen er fuldstændig da den er løsning til alle (x,y)

Den partikulærer løsning til differentialligningen dy/dx=k, hvor f(0)=2 er f(x)=kx+2. Dvs. løsningen er partikulær da den kun er løsning til (0,2).

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2007 af Mandelbrot (Slettet)

#3 "f(x)=a^2+bx+c <-- Det er en funktion, i dette tilfælde også et polynomium"

Der skulle stå:

"f(x)=ax^2+bx+c <-- Det er en funk..."

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2007 af mathon


a + b = c
a og b: addender og c sum

a - b = c
a: minuend, b: subtrahend, c: differens

a * b = c
a: multiplikator, b: multiplikand, c: produkt
fællesbetegnelse for a og b: faktorer

a : b = c
a: dividend, b: divisor, c: kvotient

sqr(a)
a: radikand

S xdx = x: integrand

1/a er a's reciprok-værdi

a/x = x/b
x er mellemproportional

a/b = c/x
x er fjerde proportional


ret linje der med kurve
har
2 fællespunkter: sekant
1 fælles punkt: tangent
ingen fælles punkter: passant

Skriv et svar til: Matematik ordbog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.