Fysik

energi

21. juni 2007 af thelife (Slettet)
hej

der står i min opg at

i et forsøg med en anden kogekande har man målt følengde:


opvarmningstid t=240 s

påtrykt effekt p=2000 W

masse a vand m=1,20 kg

begyndelsestemperatur t1=18,2 C

sluttemperatur t2= 98,6 C


hvad for nogen formler skal man bruge til de 4 opgaver

a beregn den tilførte elektrikske energi

b beregn den modtagene varmeenergi

c beregn energitabet i joule

d sluttemperatur

håber for svar

tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2007 af M_Malling (Slettet)

der skal du nok bruge:

deltaE=m*C*deltaT (i opgave 2)
og

E=P*deltaT (i opgave 1)

Svar #2
21. juni 2007 af thelife (Slettet)


deltaE=m*C*deltaT (i opgave 2)
er det sådan

m er masse af vand 1,20 kg jeg skal bruge

og af varmefylder skal jeg bruge, af stof vand som er 4180 J/kg/K

1,20 * 4180 =

er det sådan ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2007 af Molle (Slettet)

Husk enheder. Du har ikke skrevet dT ind i din udregning.

Det er lille c = varmefylde = specfik varmekapacitet
For vand: c = 4180 J/(kg*K)

Formlen benyttes:
dE = m * c * dT = m * c * (t_slut - t_start)

dE = (1,20 kg)*(4180 kJ/(kg*K))*(98,6 - 18,2)K = 403 *10³ J

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2007 af Molle (Slettet)

Lad mig lige slå fast, at

4180 J/kg/K = 4180 J/(kg*K)

Begge dele er joule pr. kilogram pr. kelvin

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2007 af holretz (Slettet)

a) Du udregner hvor meget energi varmelegemet har tilført ved at bruge E_tilført,elektrisk = P*t = 2000*240 = ? Joule



b) Du regner først ud hvor meget energi vandet rent faktisk har modtaget i slutsituationen ved at bruge delta E = m * c * delta T

E_vand,modtaget = 1.20 * 4186 * (98.6 - 18.2) Joule = ?

Differensen E_tilført,elektrisk - E_vand,modtaget
er et tab, forstået på den måde så meget af den tilførte varmeenergi fra varmelegemet er gået ud i omgivelserne i slutsituationen.

Svar #6
21. juni 2007 af thelife (Slettet)




skal der altid den her med til sidst (t_slut - t_start)

Svar #7
21. juni 2007 af thelife (Slettet)

hos Molle bruger hun dE = m * c * dT

og hos holretz den her formel

E_tilført,elektrisk = P*t

er det ligemeget hvilken formel man bruger

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. juni 2007 af Molle (Slettet)

a) Beregn den tilførte elektriske energi. Det beskriver holretz for dig.
dE_tilført = P * dT

b) Beregn den tilførte modtagne varmeenergi. Vi kan se, hvor mange joule elektrisk energi, vi har brugt, men vi vil opdage, at vandet ikke har fået tilført lige så megen energi. Noget energi er altså også gået til omgivelserne og gryden. Ud fra vandets temperaturforskel kan vi se, hvor meget energi vandet har modtaget:

dE_modtaget = m * c * dT

deltaT er temperaturFORSKELLEN. Delta angiver, at det er en forskel. Derfor er dT = t_slut - t_start

c) Beregn energitabet i Joule. Energitabet må være forskellen mellem den tilførte elektriske energi og den modtagne varmeenergi.
dE_tab = dE_tilført - dE_modtaget

holretz og jeg bruger altså de samme formler til de samme opgaver.

mht. om du altid skal gange med dT - så ja, selvfølgelig, hvis du benytter formlen
dE = m*c*dT
Den må du ikke forveksle med formlen for sammenhængen mellem varmekapacitet og varmefylde:
C = m*c

Skriv et svar til: energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.