Fysik

2 timer fysik - varmekapacitet

25. juni 2007 af heleneclausen (Slettet)
Hej :-)

Har trukket spørgsmålet varmekapacitet, hvor jeg skal omtale: specifik varmekapacitet, varmekapacitet, bestemmelse af varmekapacitet, energiomdannelser, effekt, tilstandsformer og smelte- og fordampningnsvarme.

Umiddelbart har jeg svært ved at se hvrdan jeegl trække energiomdannelser og effekt ind under emnet varmekapacitet?

NOgle der ellers kan hjælpe med nogle gode råd kommer bare med dem :-)

Håber på hjælp :o)

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2007 af JesperJuul (Slettet)

Varmekapacitet fortæller jo hvor meget energi, der skal bruges til at opvarme noget. Altså er det en energiomdannelse, fra f.eks. kinetisk til termisk. Effekt bliver jo så bare pr. tid.

Svar #2
25. juni 2007 af heleneclausen (Slettet)

kka uddybe energiomdannlsen fra kinetisk til termisk? der melder jeg pas..

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juni 2007 af mathon


"Umiddelbart har jeg svært ved at se hvrdan jeegl trække energiomdannelser og effekt ind under emnet varmekapacitet?"

opvarmning er forøgelse af det opvarmede stofs atomare kinetiske og potentielle energi.
Den må jo komme et sted fra dvs. energioverførsel

Hidrører den tilførte varme fra en bunsenbrænder, er det forbrændingsvarmens kemiske energi herfra, der overføres til bægerets/karrets/kolbens bund, hvis atomer/molekyler kommer i kraftigere svingninger om en ligevægsstilling, som overføres til molekylerne i det opvarmede stof.

E_kemisk --> E_kin --> E_pot + E_kin....


Hidrører den tilførte varme fra en kogeplade/dyppekoger har denne en veldefineret effekt

hvoraf

E_tilført = P*t.....

hvor

P = U*I = R*I^2 = U^2/R

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2007 af mathon


smeltning/størkning
se
http://www.peecee.dk/index.php?id=54499

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2007 af mathon


E_opvarmning = m*c*delta_T

hvor
m er masse [kg]
c er specifik varmelkapacitet [J/(kg*C)]
delta_T er temperaturænding [C]

eller

E_opvarmning = C*delta_T

hvor
C (stort c) er varmekapaciteten [J/C]
og
C = m*c

E_smeltning = m*L

hvor
L er stoffets smeltevarme [J/kg]


E_fordampning = m*L

hvor
L er stoffets fordampningsvarme [J/kg]

Skriv et svar til: 2 timer fysik - varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.