Fysik

hubbles lov

26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)
Heej.
Hubbles lov siger, at galakser som bevæger sig væk fra os med en konstant fart, som følge af Universets udvidelse, så vokser afstanden d proportionalt med tiden t.
Kan det siges på en anden måde, så det virker mere forståeligt??

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juni 2007 af Riemann

Det er lidt uheldigt formuleret når du skriver "at de bevæger sig væk fra os med en konstant fart".

Jeg tror at du har misforstået Hubbles lov en smule. Den siger, at galaksernes fart (væk fra os) er proportional med afstanden til dem:

v = H_0 * d

Hvis du plotter galaksernes hastigheder på 2.-aksen og afstandene på 1.-aksen, så får du en ret linie.

Svar #2
26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

det har du ret i . den er ikke konstant.
Hubbles lov siger, at galaksers fart er konstant, som følge af Universets udvidelse, så vokser afstanden d proportionalt med tiden t, det står i vores bog, og på den måde kan man udregne universets alder.
altså d = v * t
T _ d/v
t = 1/h
1/h = h^-1
h^-1 = universets alder, eller den tid der er gået siden universet begyndte at udvide sig.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2007 af Riemann

Din bog antager, at universet ikke indeholder noget stof. Hvis universet er tomt (og i øvrigt er åbent - dvs., krumningen er -1) er der intet til at accelerere/deccelere objekterne i universet og derfor kan man konkludere, at hastigheden af et givet punkt er konstant i tiden.

En sådan model for universet kaldes et Milne-univers.

Men antagelserne om at universet er tomt passer ikke, så de beregninger man gør giver ikke noget korrekt resultat (men dog tæt på...).

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juni 2007 af Riemann

Jeg glemte lige at kommentere dette, som du skrev i #2:

"Hubbles lov siger, at galaksers fart er konstant, som følge af Universets udvidelse, så vokser afstanden d proportionalt med tiden t, det står i vores bog, og på den måde kan man udregne universets alder. "

Det passer ikke. Hubbles lov siger at v=H_0 *d og som du har skrevet det, er det en direkte forkert fremstilling af Hubbles lov.

Svar #5
26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

det er da underligt det står i vores c-niveau bog.
Altså det er altså hvordan man beregner universets alder. Men i virkeligheden udvider galakserne sig ikke med en konstant fart og derfor ikk proportionalt? ..

Kan du måske forklare hvorfor det ikke er sådan i virkeligheden lidt anderledes? jeg forstår det ikke rigtig.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juni 2007 af Riemann

kort sagt:
I virkeligheden består universet af 70% mørk energi og 30% stof. Stoffet vil forsøge at opbremse udviddelsen og den mørke energi bidrager til at accelerere udviddelsen.

Da den mørke energi dominerer stoffet vil universet alt i alt accelerere. Og når en bevægelse er accelereret er hastigheden ikke konstant. Derfor er antagelsen forkert.

Men i regnestykket som gennemgås i din bog bliver svaret "kun" omkring 1-2 milliarder år forkert.

Svar #7
26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

okay. men jeg skal til eksamen her kl.13, jeg har tænkt mig at forklare denne lov, men jeg kunne tilføje at det ikke passer i virkeligheden, da universet består af stof. Stoffet bremser udviddelsen, og det betyder at den udvider sig stærkest i starten og så går lidt ned og så accelerer den. Men er det ikke stadig noget astronomerne arbejder på??

Altså hvis man regner på den formel, så vil facit h-1 = universets alder, ramme 2 mia. år forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juni 2007 af Riemann

Det virker som en god idé at forklare det, som det står i din bog.

Herefter kan du tilføje at det strengt taget kun passer, hvis universet er helt tomt.

Der arbejdes stadig meget på at forbedre de teorier som man har, ja.

Såvidt jeg husker er det ca. 1-2 mia år forkert.

I virkeligheden vokser universet ret langsomt i starten og herefter vokser det hurtigere og hurtigere fordi den mørke energi bliver mere og mere dominerende som tiden går.

Svar #9
26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

altså det vil sige, at jeg kan sige:
formlen for at afstanden er proportional med tiden:
d = v* t
Så den tid der er gået siden universets udvidelse:
t = d/v
S¨å indsætter vi hubbles lov i ligningen:
T = d/H*d, og d går ud med hinanden,
T = 1/H = h^-1

Der står også at H er bestemt ved 71 km/s pr. Mparsec.
Der er en udregning der lyder:

71km/s 71 km/s
mps = 3,086 * 10^19 km = 2,30 * 10^-18 s^-1, 2,30 * 10^-18 s^-1 = 0,0726 G.år^-1
Det vil sige at universet til tiden nu udvider sig 7,26 % på 1 mia. år.

1/H = 1/2,30*10^-18 s^-1 1/5 = 4,237 * 10^17 sek = 13,8* 10^9 år, det vil sige ca. 14 mia. år.

Hvad er det for noget 1/5 der er i den sidste udregning?

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. juni 2007 af Riemann

Jeg kan ikke gennemskue dine beregninger men sages er at du skal omregne

71 km/s pr. Mparsec.

til 1/s og derefter tage den reciprokke værdi (^-1) og så omregne til år

Svar #11
26. juni 2007 af Klokkeblomsten16 (Slettet)

den udregning er ikke noget jeg behøver at huske? bar at udregningen af værdien H^-1 omregnes til sekunder og derefter år???

Skriv et svar til: hubbles lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.